Novák Katalin: Hidegháborúra kell berendezkednünk

DROTI20211126023
2022.01.27. 11:09
Novák Katalin felfüggeszti párttagságát a Fideszben, és azt ígéri, hogy nem lesz tétlen államfő a nemzetközi térben sem.

Novák Katalin egy interjúban leszögezte, hogy a köztársaságielnök-jelöltek „párthoz kötődése általános Magyarországon és külföldön is, semmi újdonság nincs benne”. A kérdés szerinte az, hogy hivatalba lépve képes-e az államfő a nemzet bármilyen egyéni vagy csoportérdek feletti egységét megjeleníteni.

Ami a kritika női részét illeti: a baloldali politikusok folyton női vezetőket követelnek. Most, hogy egy nő lehet a köztársasági elnök, előre bábunak minősítik. Mi ez, ha nem lenézés? Persze lehet, hogy nemcsak a nőket, hanem a jobboldali férfiakat is lenézik. Anélkül, hogy érdemi kritikát fogalmaznának meg vagy valódi választási lehetőséget kínálnának.

A volt családügyi miniszter a Mandinernek azt is elárulta, hogy felfüggeszti a Fideszben a párttagságát.

Novák Katalin úgy látja, hogy

a világban nem csak az anyagi erőforrásokért, a politikai befolyás növeléséért folyik ádáz küzdelem. Ideológiai hidegháborúra kell berendezkednünk, ahol a szabadság és a szabadosság áll egymással szemben. Van tehát feladat. Nem leszek tétlen államfő a nemzetközi térben sem.

A 2010-es blogbejegyzését, amelyet még Németországban élve írt, és arról szólt, hogy hálát ad, amiért nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként kell élniük „röhejes jövedelemből”, azzal magyarázta, hogy ma éppen úgy tiszteli a kórházi ápolók, a szociális területen dolgozók vagy a pedagógusok munkáját, mint tíz évvel ezelőtt.

A régi megjegyzésem éppen a méltatlanul alacsony jövedelmekről szólt. Emlékeztetőül: nyolcévnyi szocialista kormányzás után voltunk, az egészségügyi dolgozók fizetése és erkölcsi meg­becsülése elkeserítően alacsony szintre jutott. Frusztráció, harag, kiábrándultság volt bennem akkoriban emiatt.

Novák Katalintól azt is megkérdezték, hogy amikor az Indexnek adott interjújában a jogállamiság megvédéséről beszélt, az ellenzék feles többséggel történő alkotmányozási terveire gondolt, vagy arra, hogy a kritikák szerint a Fidesz kisajátítja a magyar államot a saját igényeinek megfelelően.

A jogállam megóvásáról beszéltem, aminek nincs politikai hovatartozása. Az alkotmányos rend védelme feladata az államfőnek, legyen bármilyen kormánya Magyarországnak. Az alkotmányos rend megdöntéséhez nem fogok asszisztálni.

A Fidesz államfőjelöltjével készült interjúnkat itt olvashatja.

(Borítókép: Novák Katalin 2021. november 26-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)