Elismerte a Fővárosi Törvényszék elnöke, hogy fogadta Schadl Györgyöt

BJASZ20200701027
2022.01.28. 07:06 Módosítva: 2022.01.28. 07:15

Elismerte, hogy találkozott Schadl Györggyel Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke egy, a szervezet belső hálózatán közzétett levélben. A kollégáinak írt üzenetben, amely most a 444-hez is eljutott, azt azonban tagadta, hogy Schadl azt kérte volna tőle, hogy rúgjon ki egy bírót, ilyen kérés esetén ugyanis határozottan visszautasította volna azt és megtette volna a szükséges lépéseket.

Ahogy arról korábban írtunk, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke gyakorlatilag bosszúhadjáratot indított egy bíró ellen. Schadl ugyanis ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy ebben a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája akadályozza. 

A Schadl–Völner-ügyről készült lehallgatási jegyzőkönyvekből az derült ki, hogy ennek érdekében az igazságszolgáltatás legfelsőbb szintjeinél kért támogatást. Az Országos Bírósági Hivatal, majd később a Fővárosi Törvényszék vezetőjénél is próbálkozott. 

A lehallgatási jegyzőkönyv szerint Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke fogadta is Schadlt. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke azt akarta kijárni nála, hogy rúgja ki a bírót, aki szerinte akadályozta abban, hogy végleg visszavonják egy másik végrehajtó megbízatását. A jegyzőkönyv tanúsága szerint Tatár-Kis azt mondta Schadlnak, hogy 

nem tudja kirúgni, azonban visszavonhatja a csoportvezetői megbízatását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

A most nyilvánosságra került, belső levélben azonban Tatár-Kis azt állítja, hogy a sajtóban neki tulajdonított mondat nem hangzott el, azt csupán Schadl más személyekkel folytatott telefonbeszélgetései alapján igyekeznek általa elmondottként feltüntetni. 

(Borítókép: a Fővárosi Törvényszék, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség és két kerületi ügyészség közös épülete a főváros V. kerületében, a Markó utca 27.-ben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)