Márki-Zay Péter: Nehéz, szinte reménytelen, hősies küzdelem vár mindenkire

PAP 5687
2022.01.28. 14:28
A hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltje szerint a Fidesz fél, míg az ellenzékben megteremtették a teljes nemzeti egységet, ugyanakkor a választás az egyéni körzetekben fog eldőlni.

Április 3-án két jövő, két Magyarország között kell választani – jelentette ki Márki-Zay Péter pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az MTI összefoglalója szerint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy melyik is az a két Magyarország, amelyek közül választani kell:

  1. Az egyik egy „ereszen leereszkedő”, a fogyatékossággal élőket lenéző, mindenkit megalázó, az inflációt hatósági árszabályozással megfékezni kívánó, csak parancsuralmi gondolatokkal rendelkező, Magyarországot az unió legszegényebb, legkorruptabb és „leghalálozóbb” országává tevő „Orbán Viktor Magyarországa”.
  2. Van azonban egy másik Magyarország is. Az ellenzéki összefogás egy „felemelkedő ország” programjához kérik a szavazók támogatását.

Márki-Zay Péter azt mondta: ellenzékben megteremtették a teljes nemzeti egységet, mert jobb- és baloldaliak, zsidók, keresztények és ateisták, cigányok és nem cigányok szeretetben, összefogva tudnak egy felfelé induló, nyugati értékrenddel rendelkező országot építeni. Hozzátette: az összefogásban részt vevő hat ellenzéki párt közös listáján a pártok jelöltjei és civilek is vannak, valamint „természetesen ott lesznek roma testvéreink is a cigány kisebbség képviseletében”.

Biztos abban, hogy többen szavaznak majd az ellenzék közös listájára, mint a Fideszére, de a választás valójában az egyéni körzetekben dől el. Azt is kijelentette, abban is biztos, hogy Budapest minden körzetében az ellenzék győz, és vidéken fog eldőlni a küzdelem.

Márki-Zay Péter úgy véli, a Fidesz fél, éppen ezért „sorra hozzák azokat a törvénymódosításokat, amivel újabb és újabb csalásokkal tudnak majd hatalmon maradni”, miközben újabb és újabb pozíciókat mentenek meg maguknak – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy egy kegyetlenül nehéz, szinte reménytelen, hősies küzdelem vár mindenkire. Ezért azt kérte, hogy aki csak teheti, akinek a billegő körzetekben van lakhatása, lakása, családja, az ott segítsen.

Márki-Zay Péter állítása szerint szeretik, tisztelik és megbecsülik a fogyatékossággal élő embereket, mert hasznos tagjai a társadalomnak, és sokkal több törődést érdemelnek. Kitért a „Mini Feri” választási plakátokra, amelyeken Gyurcsány Ferenc mellett ábrázolják. Felhívta a figyelmet rá, hogy az a színész, aki az Austin Powers című filmekben a Mini-Me nevű karaktert játszotta, azért lett öngyilkos, mert testi fogyatékossága miatt folyamatosan diszkriminálták és megalázták.

Kérdésre az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje kijelentette: bocsánatot kér „a fogyatékosoktól, hogy fideszesekhez hasonlítottam őket, nagyon-nagyon szégyellem”. Hozzátette: „mi szeretjük a fogyatékkal élőket, egyébként szeretjük a fideszeseket is”.

(via MTI)

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. november 30-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)  • Hírek
  • Csok