Még mindig áll a bál az unióban a keleti vakcinák miatt

D  TT20210322066
2022.02.03. 15:35
A szocialista EP-képviselő elismerte, hogy az elmúlt huszonnégy órában számos jelzést kapott arról, hogy bizonyos tagállamok egyelőre nem tesznek eleget a keleti vakcinával oltottak utazását megkönnyítő új szabályoknak. Ujhelyi István ugyanakkor a szükséges lépéseket is megtette ez ügyben.

Gulyás miniszter állításával szemben ez nem részsiker, hanem igenis komoly eredmény, minden magyar ember sikere, amelynek elérésére a Fidesz – immár saját bevallása szerint is – képtelen volt korábban

– így reagált Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselője a mai Kormányinfóra, ahol Gulyás Gergely arról beszélt, hogy hiába történt az uniós vakcinaigazolványok ügyében előrelépés, egyes tagállamok saját hatáskörben továbbra is diszkriminálják azokat a magyarokat, akik Sinopharm- vagy Szputnyik-vakcinát kaptak. 

Mint arról korábban beszámoltunk, fontos változás történt a keleti vakcinával oltottak utazását illetően, tegnap Ujhelyi István ugyanis bejelentette, hogy ezentúl azok is teljes jogú tulajdonosai lesznek az egységes uniós Covid-igazolványnak, akik korábban Sinopharm- vagy Szputnyik-típusú oltást vettek fel.

Nem sokkal a bejelentés után Ujhelyi István az Indexnek is nyilatkozott, felidézte, hogy eleinte jogszabály-módosítással próbálkozott, de az nem volt járható út, ez ugyanis a 450 milliós unióban kizárólag a kétmillió keleti vakcinával oltott magyarnak lett volna érdeke. Így végül úgy oldották meg, hogy a végrehajtási határozatba tettek egy jogszabály-értelmezést, miszerint 

ha valakinek az utolsó oltása az unió által is elfogadott vakcina, akkor szabadon utazhat.

Ujhelyi mai közleményében megerősítette: szabálytalanul járnak el azok a tagállamok, akik nem a hatályos előírásokat szem előtt tartva cselekednek.

„Az elmúlt huszonnégy órában számtalan állampolgári megkeresést és jelzést kaptam arról, hogy bizonyos tagállamok egyelőre nem tesznek eleget az Európai Bizottság által most megerősített szabálynak. Ezeket a jelzéseket mind továbbítom az illetékes biztosnak, egyúttal hivatalos feljegyzést küldtem a mai napon minden uniós tagállam uniós nagykövetségének is, amelyben felhívtam a figyelmüket a vonatkozó szabály biztosi értelmezésére és annak betartására” – emelte ki az EP-képviselő.

(Borítókép: Ujhelyi István 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)