Márki-Zay Péter: Ha kormányfő leszek, a Fidesznek nagyobb súlya lesz, mint Gyurcsánynak

PAP 5747
2022.02.04. 09:31
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje beszélt Gyurcsány Ferencről, Gattyán Györgyről, a legsikeresebb és legsikertelenebb magyar kormányról, valamint arról is, hogy mit fog tenni, ha veszítenek a választáson.

Márki-Zay Péter szerint ugyan Gyurcsány Ferenc képviseli a hatpárti koalíció talán legerősebb pártját, de nincs domináns szerepük. A miniszterelnök-jelölt hozzátette:

Ha kormányfő leszek, abban a parlamentben várhatóan a Fidesznek nagyobb súlya lesz, mint Gyurcsány Ferencnek.

Csányi Sándor és Gattyán György

Márki-Zay Péter és Csányi Sándor kétszer találkoztak, de nem a kampányról, hanem például a pénzügyi szektort érintő elképzeléseikről beszéltek, többek között az elsétálás jogáról, ami lehetővé tenné a hiteleseknek, hogy az ingatlanjuk értékénél nagyobb összeggel ne tartozhassanak a banknak.

Gattyán Györgyről – aki Megoldás Mozgalom néven alapított pártot és indul a választáson – elmondta: nem szándéka Orbán Viktor leváltása, és Osváth Zsolttól úgy tudja, őt is megkeresték Gattyánék azzal, hogy induljon a jelöltjükként, amiért bármennyit hajlandók fizetni. A youtuber visszautasította ezt a lehetőséget. A Megoldás Mozgalom egyik jelöltje Détári Lajos.

Orbán Viktor a legsikeresebb és a legsikertelenebb is

Márki-Zay Péter az RTL Híradónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy

számomra az elmúlt harminc év legsikeresebb kormánya még mindig Orbán Viktor első kormánya. A legsikertelenebb és legrosszabb Orbán Viktor elmúlt három kormányzása volt.

A különbséget abban látja, hogy 1998 és 2002 között Orbán Viktor a párton belül és kívül is kénytelen volt kompromisszumokat kötni, akkor még kormányzati teljesítményt kellett nyújtani. Ezzel szemben ma, ha a kormányfő álmodik valamit, holnap alkotmánymódosítással törvényt csinálhat belőle.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy Orbán Viktortól lesett el egy elvet. Ennek lényege, hogy a választások előtt nem ígérnek pozíciókat senkinek, mert az emberek egy része ettől ellustul, másik részük pedig csalódott lesz. Az egyetlen kivétel Hadházy Ákos, aki tárca nélküli miniszterként felelne az elszámoltatásért.

Az interjúban az is kiderült, hogy a közös listáról a hat pártnak kell megállapodnia, erre a kérdésre két héten belül pont kerülhet. Korábban itt írtunk arról, hogy várhatóan kinek mennyi bejutó hely juthat.

A miniszterelnök-jelölt azt is elárulta, hogy az első intézkedéseik között az Európai Ügyészséghez történő csatlakozás és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése szerepelne, de halaszthatatlannak nevezte a pedagógus- és rendőri béremelést, valamint indítanak falurendőri programot és visszaállítanák a határőrséget. A határkerítést megtartanák, és a legalacsonyabb keresetűeknél adócsökkentést hajtanának végre, a nyugdíjszámításnál bevezetnék a svájci indexálást.

Márki-Zay Péter arra a kérdésre, hogy választási vereség után mit tenne, kifejtette: folytatná tovább a munkát, ha kell, szórólapozni fog, ha kell, országgyűlési képviselő lesz, ha kell, pártot építenek, de azután is Orbán Viktor leváltása maradna a cél.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla