Vesztegetés miatt börtönbe kerülhet egy fővárosi pszichiáter

2022.02.12. 06:13
Megbízhatósági vizsgálat után indult büntetőeljárás egy budapesti főorvos ellen. Az ügyészség vádat emelt és az orvos börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatot folytatott egy fővárosi kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal, a későbbi vádlottal szemben, közölte az ügyészség. Az NVSZ munkatársa, a tárgyalótiszt, előzetes időpontkérés alapján megjelent a főorvos rendelésén, és előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost.

Elmondta, hogy börtönbüntetése letöltése miatt 2021 novemberében a büntetés-végrehajtási intézetbe kell bevonulnia. Üzleti ügyei intézése miatt azonban a büntetés letöltése alól fél év halasztásra van szüksége, és ennek elintézéséhez az orvos segítségét kérte. Azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája, illetve tényleges indoka a halasztásra nincs, és az orvos segítségnyújtásáért hálás lenne.

A főorvos erre közölte a tárgyalótiszttel, hogy az egészségügyi nyilvántartásban kórelőzménykutatást végez. A tárgyalótiszt ekkor azt mondta, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar tajszámmal sem rendelkezik még, azt várhatóan a következő héten kapja meg, az orvos erre a kórelőzménykutatást félbehagyta.

Az orvos a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a ,,beteg”, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan, valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt. Az NVSZ munkatársa ezt követően elővett egy zárt borítékot, amelyben 300 000 forint volt, és azt a főorvos felé nyújtva, a vádlott asztalára helyezve megköszönte a segítséget. A vádlott ezt azzal elhárította, hogy azt a tárgyalótiszt ne ott helyben, hanem a magánrendelésén adja át.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az orvos ellen önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

A Fővárosi Főügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a vesztegetés megvalósulásához a Büntető Törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha – az egyéb feltételek megvalósulása esetén – a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják.