Mutatjuk, mely pártlisták lesznek rajta a szavazólapon

2022.03.02. 18:22 Módosítva: 2022.03.02. 19:35
Jogerőssé vált szerdán a (Gattyán György-féle) Megoldás Mozgalom és a (Gődény György-féle) Normális Élet Pártja országos listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozat. Ez azt jelenti, hogy hat pártlista fog szerepelni az országgyűlési választás országos listás szavazólapján április 3-án.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közlése szerint vasárnap vették nyilvántartásba az utolsó két pártlistát. A döntések ellen három napon belül lehetett bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordulni a Kúriához, ám szerda 16 óráig egy ilyen beadvány sem érkezett.

Az NVB korábban már négy pártlistát vett nyilvántartásba, ezek a döntések már korábban jogerőre emelkedtek. Április 3-án a választópolgárok egy hat pártlistát tartalmazó országos listás szavazólapot kapnak az egyéni képviselők szavazólapja mellé.

A NVB szombaton kisorsolta a pártlisták sorrendjét:

  1. DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd,
  2. Normális Élet Pártja,
  3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  4. Megoldás Mozgalom,
  5. Mi Hazánk Mozgalom,
  6. Fidesz–Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt.

Külön cikkben írtunk a kormánypártok, az ellenzéki összefogás, a Mi Hazánk, illetve a Kutyapárt és a Gattyán-féle párt listájáról is.

Az NVB a politikai reklámokról is döntött

A Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén döntött a pártlistát, illetve nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választását megelőző kampányidőszakban a pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló időtartam 470 perc. A jelölőszervezetek rendelkezésére álló időtartamot az egyes pártlisták között egyenlő arányban kell felosztani.

Az NVB által jogerősen nyilvántartásba vett pártlistát állító jelölőszervezetek egyenként 78 perc 20 másodperc időtartamban tehetik közzé politikai reklámjukat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. legnagyobb éves átlagos közönségarányú médiaszolgáltatásában.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak február 12-én 16 óráig volt lehetőségük bejelentést tenni politikai reklámmal kapcsolatban, a határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely 300 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát, ebből 235 percet a pártlistát állító jelölőszervezeteknek, 65 percet pedig a nemzetiségi listát állító jelölőszervezeteknek kívánt biztosítani.

Az NVB szerdai döntése alapján a listát állító hat párt, illetve pártszövetség – DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd, Fidesz–KDNP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Mi Hazánk Mozgalom és Normális Élet Pártja – egyenként 39 perc 10 másodperc műsoridőre jogosult az RTL Klub műsorában.