Amikor valóban a békéért vonul a Békemenet

20211023140904 PAP 4193-01
2022.03.14. 11:19
A Fidesz újabb Békemenettel készül március 15-re: a nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök pont akkor mond ünnepi beszédet a Kossuth téren, amikor az egyesült ellenzék kormányváltó nagygyűlése kezdődik a Műegyetem rakparton.

Március 15-én, kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament előtti Kossuth téren mond ünnepi beszédet. A nemzeti ünnepen a Békemenet ezúttal is csatlakozik a központi ünnepség programjához.

2022. március 15. központi programjainak menetrendje:

  • 9 óra: Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonása katonai tiszteletadással a Kossuth Lajos téren;
  • 9.30–13 óra: ingyenes Szent Korona-látogatás az Országházban;
  • 15 óra: díszünnepség a Kossuth Lajos téren, ünnepi beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke már az év elején bejelentette, hogy idén március 15-én 680 ezer embert várnak a Békemenetre. A CÖKA által március 15-ére szervezett Békemenet kiemelt üzenete idén a szervezők szerint

egyértelmű nem a háborúra, No war!

Bayer Zsolt a Békemenetet beharangozó múlt hét szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a Békemenet mint elnevezés fennállása óta soha nem volt annyira aktuális, mint most, A Békemenetnek szó szerint is békemenetnek kell lennie – fogalmazott a publicista. 

A Békemeneten a szervezők megfogalmazásában lengyel testvéreink, valamint az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL népes küldöttsége, illetve a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat is részt vesz.

Csizmadia László arra kérte a Békemenet résztvevőit, hogy magyar zászlókkal vegyenek részt a Békemeneten.

A gyülekező 12 órakor lesz Óbudán, a Komjádi-uszoda előtt, onnan a Margit híd felé indulnak, majd a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, végül az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, a miniszterelnöki beszédre.

Gyűlöletországból szeretetországot

Válaszul a Békemenetre A hatalom a népé címmel hirdette meg március 15-i kormányváltó nagygyűlését az ellenzék. A kedden délután 15.00-kor kezdődő rendezvény helyszínéül a fővárosi Műegyetem rakpartot választotta a hatpárti ellenzék, az esemény előtti találkozó 14.00-tól a Szabadság hídon lesz.

Az Egységben Magyarországért sajtóközleménye szerint a kormányváltó nagygyűlésen bemutatja 12 pontját az ellenzék, valamint a rendezvényen fellép:

  • Burján Orsolya énekes,
  • Nagy Zsolt színművész,
  • Polgár Csaba színművész.

Beszédet mond:

  • Iványi Gábor lelkész,
  • Donáth Anna, a Momentum elnöke,
  • Karácsony Gergely főpolgármester,
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke,
  • Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke,
  • Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke,
  • Dobrev Klára EP-képviselő,
  • Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke,
  • Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt.

Műsorvezető:

  • Ullmann Mónika színművész,
  • Nagy Zsolt színművész. 

Március 15-én, a magyar szabadság napján megmutathatjuk: sokan vagyunk, és a szabadságvágyunk, a bátorságunk sokkal nagyobb erő, mint a hatalom megannyi gonosz trükkje, végtelen cinizmusa, százmilliárdos hazug propagandagépe. Április 3-án gyűlöletországból szeretetországot csinálunk – ehhez pedig március 15-én keresztül vezet az út, hogy megmutassuk az erőnket, és megüzenjük Orbán Viktornak: már csak napjai vannak hátra a hatalomban

– fogalmaznak a szervezők A hatalom a népé címmel meghirdetett rendezvény meghívójában.

Ünnepi menetrend a fővárosban

A közösségi közlekedésben mindeközben érdemes lesz hosszabb menetidőkkel, terelve közlekedő, valamint időlegesen kimaradó járatokkal számolni, különösen a fővárosban. A BKK járatai március 14-én, hétfőn a szombati, kedden pedig az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint közlekednek.

Az állami ünnepi rendezvények miatt a fővárosban forgalmi változásokra, illetve a körúti korlátozásokra főként a belváros és a budai felső rakpartok környékén kell készülni. A BKK szerint kedden érdemes lesz a megszokottnál sűrűbben közlekedő M2-es és M4-es metróval, vagy a szintén gyakrabban induló 2-es, 4-es és 6-os villamossal közlekedni.

Várhatóan kedd dél és este 6 óra között lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Károly körutat, a Pázmány Péter sétányt, a Dombóvári utat a Pázmány Péter sétány és a Budafoki út között, a Váci utat a Nyugati tér és a Lehel tér között, valamint az Andrássy utat a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között.

Dél és délután 3 között szakaszosan és időszakosan lezárják a Elvis Presley park – Margit híd – Szent István körút – Nyugati tér – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth Lajos tér útvonalat.

Előreláthatólag 13:00 és 15:00 között szakaszosan és időszakosan lezárják a Március 15. tér – Belgrád rakpart – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért tér útvonalat.

Várhatóan 7:00 és 22:00 között lezárják a Múzeum utcát. Korlátozzák a forgalmat a Műegyetem rakparton már március 12-től.

További közlekedési információkat az ünnepi forgalmi változásokról ITT talál. 

(Borítókép: Békemenet-felvonulás 2021. október 23-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)