A szakminiszter szerint pótolni kell végre a Lipótmezőt

DEGER20070319107
2022.03.22. 19:36
Az emberi erőforrások minisztere kulcskérdésnek nevezte a mentális betegségekkel és a neurológia területével foglalkozó országos intézet, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) fejlesztését keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós kitért arra, hogy az OMIII egy évvel ezelőtt jött létre az Amerikai úti Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet összevonásával. Ez a két intézmény volt a központja a hazai pszichiátriának, neurológiának, addiktológiának és idegsebészetnek azóta, hogy

az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet a balliberális kormány megszüntette.

Beszámolt arról: a fejlesztések egyik részeként az Amerikai úti intézet 3,5 milliárd forintos eszköztámogatáshoz jutott, a Lehel úti telephelyen pedig megtörtént a pszichiátriai épület felújítása, ezen belül pedig kialakítottak egy emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleget szintén 3 milliárd forintból – írja az MTI. 

Minden hatodik embernek van valamilyen mentális panasza

Erőss Loránd, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy Európában 84 millió ember szenved valamilyen mentális tüneteket okozó kórképben, vagyis minden hatodik embernek van ilyen jellegű panasza.

A főigazgató kitért arra, hogy az Egészséges Budapest Program keretében 720 millió forintot kapott az intézet orvostechnikai és informatikai fejlesztésre. A Lehel úti telephelyen a pszichiátriai épület felújítására 351 millió forint kaptak, összességében 1,1 milliárdos forráshoz jutott az intézet.

Szükség van a megfelelő infrastruktúrára

Erőss Loránd köszönetet mondott az intézet fejlesztéséért, hogy megfelelő körülmények között, kellő színvonalon, megfelelő infrastruktúrával tudják gyógyítani ezt a betegcsoportot.

Harrach Tamás, Budapest 7-es számú országgyűlési egyéni választókerületének Fidesz–KDNP-s képviselőjelöltje arról beszélt: a kormány eddig is sokat tett a városrészért, az elmúlt öt évben a kormányzati beruházások összértéke meghaladta a 200 milliárd forintot.

Mint mondta, a kormány nagyvonalúan támogatta a XIII. kerületi szakrendelők fejlesztését. 2020-ban új műszerek beszerzésére 66 millió forintot kaptak az Egészséges Budapest Programból, idén pedig 1,5 milliárd forintért újíthatják fel a Göncöl utcai szakrendelőt – ismertette.

Akik ma a kormány egészségpolitikáját hangosan kritizálják, azok pontosan 15 éve zárták be a Szabolcs utcai kórházat. Kibírt (a kórház) két világháborút, két diktatúrát, de Gyurcsány Ferenc kormányát nem bírta ki

– fogalmazott a képviselőjelölt.

(Borítókép: Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a Lipótmezőn. Fotó: H. Szabó Sándor / MTI)