Fodor Gábor: Harminc év óta ez a leggyengébb ellenzék, mindenkinek le kellene mondania

D  YT20180409008
2022.04.13. 09:18
A volt oktatási és környezetvédelmi miniszter, aki jelenleg a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító vezetője, az ellenzéket kontraszelektáltnak nevezte: szerinte mind személyeket, mind stratégiát kellene cserélni az ellenzéki térfélen.

A Mandinernek interjút adó Fodor Gábort, az SZDSZ és a Magyar Liberális Párt korábbi elnökét különösebben nem lepte meg az újabb választási eredmény, miután már április 3. előtt is többször elmondta, hogy masszív Fidesz-győzelemre számít. Újabb kétharmadra azonban ő sem gondolt.

A győzelmi képlet szerinte viszonylag egyszerű: a kormány keményebben beleállt a mostani kampányba. 

…a baloldal mostani veresége mindenen túltesz. Meglepődve nézem azt is, ami azóta történt: az ember azt gondolná, hogy ha egy kis idő elteltével is, de levonják a tanulságokat. Ehelyett azt látom, hogy az egész garnitúra ugyanott folytatja, ahol a választás előtt abbahagyta. Nincs önreflexió, kevés a szerénység, és az okok alapos kutatása is elmarad

– fogalmazta meg kritikai észrevételeit az egykori politikus

Fodor Gábor úgy véli, az ellenzéki térfélen nem csupán személyeket, komplett politikai stratégiát kellene cserélni, mert jó ideje kontraszelektált a zsinórban 12 éve sikertelen ellenzék. Egy ilyen vereség után minden pártelnöknek illene felajánlania a lemondását – jelentette ki az ország egykori legnépszerűbb fideszes politikusa.

…az ellenzéki oldal miniszterelnök-jelöltjei nem kormányfők, hanem az ellenzék vezetői akarnak lenni. Nem kormányozni akarnak, hanem a legjobb ellenzéki figurák lenni. Közben nincs magával ragadó elképzelésük a saját hazájukról, amit el tudnának mondani a választóknak. Csak akkor lesz változás, ha majd az lesz a valódi céljuk, hogy kormányozni akarják az országot

– emelte ki egyes számú problémaként Fodor Gábor.

(Borítókép: Fodor Gábor 2018. április 9-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)