Üdvözölték a magyar valóságban a háziorvosi ellátáson kiakadó L. Simon Lászlót

PAP 0043
2022.04.20. 13:17
„Jó reggelt! Üdv a kisemberek rögös magyar valóságában!” – Csak egy a több ezer, hasonló tartalmú hozzászólás közül, amely az elmúlt órákban a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának Facebook-bejegyzése alatt született. L. Simon László a Facebookon fakadt ki, miután a háziorvos nem fogadta a rendelőben szívbeteg édesanyját.

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni? S ha felhívja egy 72 éves szívbeteg asszony a háziorvosát, mert vérnyomásproblémákkal küzd, s napok óta komoly megfázással, vélhetően tüdőgyulladással fekszik egyedül a lakásában, hogy ebben az esetben azt mondja neki a háziorvosa: nehogy bemenjen a rendelőbe, mert még megfertőz valakit?” – borult ki közösségi oldalán L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azon, amit kedden a háziorvos telefonon mondott beteg édesanyjának Gárdonyban.

Mikor gyerek voltam, egy ilyen esetben Gárdonyban Bátai doktor úr azonnal bepattant volna a Trabantjába, s ment volna a betegéhez. Czupon doktor úr és a többiek szintén. Nem értem, hogy jutottunk idáig. De kérem, most ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére

– tette még hozzá a posztban az egykori kultúráért felelős fideszes államtitkár, aki 2021 nyara óta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

L. Simon László posztja azóta hatalmas karriert futott be a közösségi oldalon, ahol alig fél nap alatt több ezer kommentet kapott, a bejegyzés cikkünk írásakor már 5400 hozzászólásnál jár.

Azon túl, hogy a kommentelők mindenekelőtt jó egészséget és jobbulást kívánnak L. Simon László édesanyjának, az Agárdon élő kultúrpolitikust rengetegen üdvözölték a mai magyar valóságban.

Egy jellegzetes, ébresztő jellegű komment a sok közül (a helyesírást egy kicsit feljavítottuk):

Mi a meglepetés tárgya? Lassan két éve nem lehet bejutni a háziorvosokhoz, telefonon találják ki, mi a baj… Ha felveszik egyáltalán.

A kommentszekció egy másik tábora arra hívta fel L. Simon László figyelmét, hogy sok más beruházás, például stadionok helyett inkább az egészségügyre kellene költeni. Ahogy nem kevesen sorolták fel a hazai egészségügyi ellátás sokat mantrázott, jól ismert problémáit, köztük a munkaerőhiányt, az egészségügyi dolgozók alacsony béreit és kiégettségét, valamint a tömeges elvándorlást.

A hozzászólások megfogalmazói közt találunk bőven olyanokat is, akik megosztva saját történetüket arról panaszkodtak, hogy már hosszú hónapok óta várnak egy-egy műtétre, kisebb-nagyobb orvosi beavatkozásra. Valaki például fél éve vár egy egyszerű fogászati röntgenre.

Többen kimondottan nevetségesnek találták L. Simon László kérését, hogy ne fogjuk a bejegyzésben foglaltakat a politikára. Volt, aki emlékeztetett: a 12 éve hatalmon lévő Fidesznek komoly felelőssége van abban, hogy idáig jutott a hazai egészségügy, ezen belül is a háziorvosi ellátás állapota, amely különösen az utóbbi két Covid-év hatására vált igazán kritikussá.

(Borítókép: L. Simon László 2022. április 8-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)