Minden idők legnagyobb bevételét hozta a magyar építőipar

2022.04.26. 15:43
Az idén jó helyzetből indult az építőipar annak köszönhetően, hogy a kivitelező szektor kibocsátása tavaly 5389 milliárd forint volt, ami minden idők legjobb építőipari teljesítményének számít – mondta Gyutai Csaba az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

Az ágazat előtt álló kihívásokról elmondta, a pandémia minden szektort „megrángatott”, így az építőipart is, hiszen sérültek a globális ellátási láncok – hangzott el a Portfolio Építőipar 2022 konferenciáján.

Az orosz–ukrán háború az építőipar számára főként a fémtermékekből okoz alapanyaghiányt. A kialakult helyzet miatt alternatív importlehetőséget kell keresni, a szóba jöhető országok sorában

Törökország mellett egyebek mellett Algériát és Kínát említette.

Ezekből az országokból a termékek minősége „változó”. Márpedig elsődleges, hogy a magyar építőipar csak jó minőségű anyagokat használjon fel – jelentette ki a Gyutai Csaba kormánybiztos.

Hozzátette, az alapanyagok és az építőanyagok áremelkedése mellett szakemberhiánnyal is küzd az építőipar, amely bár jól teljesít, de vannak hatékonysági problémái.

Egy nyugat-európai munkás háromszor annyi értéket termel az építőiparban, mint magyar kollegája.

A kormánybiztos arra is kitért, hogy míg a kivitelezői szektorban és az építőanyag-kereskedelemben „jól állunk”, mert előbbinél 90, utóbbinál 80 százalékban magyar tulajdonú vállalatok „uralják a terepet”, az építőanyag-gyártásban a hazai arány csak 10 százalékos. Ezért úgy vélte, az építőanyag-gyártásban újraiparosításra, termelő egységek létrehozására és a magyar tulajdonú vállalatok támogatására lesz szükség.

Gyutai Csaba a körkörös gazdaság kérdését is érintette, mint mondta, a hivatalos becslés évente 8 millió tonna építési hulladékot tart számon, ennek jórészt vissza kell kerülnie a gazdaságba. A helyzet megoldására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) dolgoz ki egy komplex csomagot.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, az építőipar idén is teljesíti a 2021-ben elért durván 5500 milliárd forintos termelési értéket. Az ágazatot az ÉVOSZ várakozásai szerint a magánszektor, az ipar és a logisztikai létesítmények húzzák majd, miközben az állami és az önkormányzati munkák csökkenésével számolnak, miután az

állam már 500 milliárd forintos építési beruházást halasztott későbbre.

Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke is a hatékonyság javítását sürgette az építőiparban, amelynek szerintük ki kell terjednie a tervezőkre, a kivitelezőkre, a beruházókra és az építőanyag gyártókra is – írja az MTI.