Varga Judit: Készen állunk a megállapodásra az Európai Bizottsággal

291939120 587175452775907 7494686025424003796 n
2022.07.08. 15:27
Az igazságügyi miniszter a közösségi oldalára írta ki, hogy a kormány készen áll a megállapodásra az uniós források ügyében, elfogadták az Európai Bizottság javaslatait négy fontos területen is.

„A magyar emberek meg fogják kapni a nekik járó forrásokat” – közölte Varga Judit, aki Facebook-bejegyzésében az elfogadott javaslatokat pontokban részletezte:

  • A nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alá mérsékeljük az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt biztosítunk a társadalmi konzultációra, és vállaltuk, hogy a speciális, rendkívüli gyors jogalkotási lehetőségek arányát csökkentjük.
  • Elfogadtuk a bizottság azon javaslatát, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak.
  • Valamint elfogadtuk, hogy Magyarországnak az európai uniós források egy jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy előrehaladtak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap folyósításáról. A miniszter hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az Európai Bizottság javaslatait elfogadva a lehető leggyorsabban megállapodjon.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásért felelős miniszter nemrégiben az Index Kibeszélő című műsorában azt nyilatkozta: haladnak a megállapodás felé, és nem kizárt, hogy akár még idén érkezhetnek az uniós pénzek.

(Borítókép: Varga Judit / Facebook)