Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat, pokol vár ránk

DEBRE20220720002
2022.07.22. 05:59
A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás veszélyére hívja fel a figyelmet az ország nagy részén az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest megyében és Budapesten, valamint a Dél-Alföldön várható nagyon erős UV-B sugárzás pénteken, olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben.

A felsorolt területeken az UV-index meghaladja a 7-es értéket. A meteorológiai szolgálat arra kéri az embereket, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen.

Amennyiben lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Ajánlott a vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, írták.

Korábban megírtuk, hogy a hét utolsó munkanapján tovább fokozódik a hőség az országban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 40 ok között várható pénteken. Harmadfokú figyelmeztetést három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok) adtak ki a hőség miatt pénteken.

(Borítókép: Gyerek hűsíti magát a hőségben a nagyerdei ködszínháznál lévő szökőkútnál Debrecenben 2022. július 20-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)