Szavaztak, újabb városokban marad el a tüzijáték

2022.08.03. 16:44
Hódmezővásárhelyen a helyi lakosok szavazatai alapján nem lesz tűzijáték augusztus 20-án. Az energiafelhasználás optimalizálása miatt Százhalombattán sem rendezik meg a tűzijátékot a szeptemberi Battai Napok elnevezésű rendezvényen. A döntést a helyiek itt is nagy többséggel szavazták meg.

Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án − jelentette be Márki-Zay péter polgármester közösségi oldalán. 

A polgárok az ingyenes városi újságban elhelyezett lapon dönthettek a kérdésben. Több mint ötszáz szavazat érkezett: 460-an nemmel, 41-en igennel voksoltak, 8 szavazat érvénytelen volt. A tűzijáték törlésével felszabadult másfél millió forintot egyebek mellett a szociálisan rászorulók megsegítésére fordítjuk

− közölte a politikus.

Elmondása szerint a tűzijáték lebonyolítására közbeszerzési eljárással választotta ki a város a beszállítót, aki már megkezdte az előkészületeket a munkára. Mivel katás vállalkozóról van szó, az ő megsegítésére gyűjtést szerveznek Hódmezővásárhelyen.

Nem rendeznek tűzijátékot Százhalombattán a szeptember 9. és 11. között esedékes Battai Napokon és Summerfesten sem. Erről a város polgármestere számolt be saját közösségi oldalán.

Vezér Mihály bejegyzésében azt írta: a szavazáson részt vevők 91,6 százaléka döntött úgy, hogy ne tartsanak tűzijátékot az idei rendezvényen, ezzel is optimalizálva az energiafelhasználást.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, több más városban is úgy döntöttek, hogy nem rendezik meg az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékot. A legtöbb helyen a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva határoztak így.

Többek között Salgótarján, Siófok, Szentes, Pécs, Miskolc, Veresegyház, Szeged és Tihany is hasonlóan döntött.

Az idei augusztus 20-i fővárosi tűzijáték rakétáinak ára nettó 1,3 milliárd forint, ami bruttó 1,65 milliárd forintnak felel meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közlése szerint ez megegyezik a tavalyi tűzijáték árával. A tűzijáték idei elhalasztása miatt később petíció is indult, amelyet a Szabad aHang indított. A tűzijáték idei költségeit és árát később tíz évre titkosította a kormány.