Véglegessé váltak a Budapestről induló HÉV-nyomvonalak

2022.08.16. 14:27
Véglegessé vált a H5-ös, a H6-os és a H7-es HÉV nyomvonala; emellett a kormány felgyorsítja az 5-ös metró fejlesztését.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletekkel véglegessé vált a H5-ös, a H6-os és a H7-es HÉV nyomvonala.

  • A H5-ös HÉV Budapest II. és III. kerületét, Budakalászt, Pomázt és Szentendrét érinti.
  • A H6-os HÉV Szigetszentmiklós-Gyártelep–Ráckeve-vonalon, a Szigethalom–Tököl–Szigetcsép–Szigetújfalu–Szigetszentmárton–Ráckeve-viszonylaton közlekedik.
  • A H7-es HÉV nyomvonala Csepel kerületét érinti.

A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánították, a megállapított területsávok két évig védettséget élveznek. Az útvonalszakaszok nyomvonala és az azt meghatározó tengelypontok összessége megtalálható a Magyar Közlöny 135. számában.

A tervek szerint az M5-ös metró Budapest alatt, az említett három HÉV-nyomvonal között teremtene új vasúti kapcsolatot úgy, hogy nyomvonala a Kálvin térnél keresztezné a 3-as és a 4-es metró vonalát. Az M5-ös metró próbafúrásaira tavaly tavasszal került sor, nemrég pedig a beruházást felügyelő FŐMTERV egy telefonos applikációt is kifejlesztett, amelynek segítségével a teljes nyomvonal bejárható a virtuális térben.

A döntést a Fidesz–KDNP frakciója fontos lépésnek nevezve úgy kommentálta, hogy a fejlesztés Budapest külső kerületeiben és az agglomerációban élőknek jelent majd jelentős közlekedési könnyebbséget.