Donáth Anna: Radikálisan őszintének kell lenni, akkor is, ha fáj

D DEM20220403005
2022.08.23. 09:49
A Momentum európai parlamenti képviselője szerint a politikusok történelmi felelőssége, hogy kimondják az igazságot. Szerinte száz éve hazugsággal nyer minden politkai erő ebben az országban, de nem oldják meg az ország valódi gondjait. Ezen pedig változtatni kellene.

Hosszú bejegyzést közölt a Faceboook-oldalán Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a Momentum volt elnöke, aki szerint politikusként ki kell mondani az igazságot, akkor is, ha népszerűtlen és fáj.

Korunk és benne Magyarország legsúlyosabb kihívásaival csak akkor van esélyünk szembenézni, ha nem söpörjük többé szőnyeg alá a legfontosabb problémákat és a lehetséges válaszokat akkor sem, ha azok nem olyan szépek és nem olyan népszerűek

– írta az ellenzéki politikus.

Donáth Anna szerint az elmúlt száz évben minden komolyabb politikai erő „hazugsággal került hatalomba és tudta megőrizni hatalmát” Magyarországon, „átverték a szavazóikat, miközben gyávák voltak szembenézni és szembesíteni őket a valósággal”.

A momentumos politikus hozzátette:

A legnagyobb átverést, egy egész nemzet hosszú éveken át tartó tudatos megvezetését az elmúlt 12 évben hozta össze a regnáló hatalom. Nem mertek szembenézni az ország valódi problémáival, ehelyett az Európai Uniótól kapott ingyenpénzből kádári látszatjólétet építettek.

Donáth Anna többek között kritikával illette a kormány gazdasági modelljét, amelyet elhibázottnak tart. Azt írta, hogy

  • „az oktatás totális elsorvadása”, „mára nemzetgazdasági kockázattá emelkedett”,
  • az egyre zsugorodó középosztály súlyosan függ az államtól,
  • rossz a lakosság egészségi állapota,
  • elszabadultak a lakhatási és rezsiköltségek,
  • igazságtalan és átláthatatlan az adórendszer,
  • alacsonyak a fizetések.

„Mind-mind olyan probléma, melyek kapcsán egyik vagy másik, esetleg mindkét politikai oldal kerüli a tiszta beszédet és a tényekkel való őszinte szembenézést. Kevesen merik kimondani, hogy a rezsicsökkentés elmúlt 10 évben megszokott formája nem csak fenntarthatatlan, hanem kontraproduktív volt, mert pazarlásra ösztönzött és visszafogta a fejlesztéseket, a megújuló energiára való átállást. Kevesen merik kijelenteni, hogy az üzemanyagok hatósági ára hiányt okoz és igazságtalan, mert nemcsak azokat támogatja, akik erre valóban rászorulnának” – fogalmazott a momentumos politikus.

Donáth Anna szerint, ha az ellenzéki oldal szellemi megújítását komolyan gondolják, akkor politikusokként el kell kezdeniük kimondani az igazságot a kényelmetlen kérdésekben is.

„Egyrészt radikálisan őszintének kell lennünk a problémák kimondásában. Ne kerülgessük a kényes témákat, a nehezen megoldható, egyes társadalmi csoportok érdekeinek sérelmével járó kérdéseket. Pont egy ilyen válságidőszak közepén kell a leginkább szembenéznünk azokkal az önáltatásokkal, amelyek ide vezettek” – tette hozzá.

A momentumos politikus azt is írta: világossá kell tenniük, hogy nincsenek egyszerű politikai megoldások.

„Az emberek szeretnek bonyolult problémákra egyszerű megoldásokat hallani, ezért a politikusok rendszeresen azt hazudják nekik, hogy ez lehetséges. Pedig ez a legnagyobb átverés: az élet szinte minden területén összetett, finomhangolt rendszerek és szabályok biztosítják a legjobb működést. A politikus dolga nem az, hogy mindenre azonnali és csábítóan egyszerű választ adjon, hanem hogy megtalálja a legfontosabb kihívásokat, és maga köré gyűjtse azokat, akik a legjobb válaszokat tudják ezekre adni” – fejtette ki Donáth Anna.

A bejegyzését azzal zárta: történelmi felelőssége a mai kor politikusának, hogy kimondja az igazságot azoknak a választóknak, akiknek a szolgálatára felesküdött. „Én ezt vállalom minden magyar ember irányába” – közölte a momentumos politikus. A teljes bejegyzés itt olvasható el.

Irányt akar mutatni

Az utóbbi hetekben Donáth Annának több hosszabb bejegyzése és írása is megjelent az ellenzéki útkeresés témájában. Nemrégiben azt írta – az ellenzéki pártoknak, az ellenzéki közvéleménynek és a folyamatosan készülő Demokratikus Koalíciónak is üzenve –, hogy ne készüljenek jövő héten kormányváltásra, mert nem lesz.

A momentumos politikus szerint, aki mégis kormányváltást sugall, és arra készül, az nem őszinte az emberekkel, és hamis reményekkel hitegeti őket. „De ami még ennél is rosszabb: aki politikusként arra készül és arra célozgat, hogy a kormány majd heteken vagy akár néhány hónapon belül megbukik, az az ellenzéki oldal legfontosabb munkáját akarja megspórolni” – közölte. Donáth Anna meglátása az, hogy az ellenzéknek inkább „kitartóan és elmélyülten” kell dolgoznia.

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Demecs Zsolt/MTI)