Áder János: Drámai, szinte apokaliptikus képet festettek az ellenzéki politikusok

2022.09.05. 11:05
Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára volt a vendége Áder János volt köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastműsorának, ahol az erdőgazdálkodás és a fakitermelés témája is szóba került.

Új adással jelentkezett a Kék bolygó című podcastműsor hétfőn, amelyben Áder János volt köztársasági elnök ezúttal az erdőgazdálkodásról, a fakivágásról és az aszálykárokról beszélgetett vendégével, Zambó Péterrel, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárával.

Áder János a műsorban elmondta, hogy szerinte drámai, szinte apokaliptikus képet festettek az ellenzéki politikusok és az ellenzéki sajtóban megszólalók annak a döntésnek a következményeiről, amely szerint a korábban tervezett éves mennyiségen felül növelhető a hazai fakivágás.

Zambó Péter elmondta, hogy Magyarországon ma 25,4 százalék, mintegy 2,3 millió hektár a fával borított területek aránya. Ebből az erdőterület csaknem 2,1 millió hektár, míg az állami erdőterületek aránya 56 százalék.

 Mint fogalmazott, Magyarországon van az egyik legszigorúbb erdőtörvény Európában. Az államtitkár azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 30 évben egyetlen fát sem lehetett legálisan kivágni az erdészeti, a természetvédelmi hatóság engedélye nélkül.

Az erdőgazdálkodás szabályozása részletes, a tízéves erdőterv alapján most készítik a 2023-as fakitermelési tervet a szakemberek.

A tervek benyújtása előtt helyszíni bejáráson döntik el, hogy egy adott területen lehet-e fát kitermelni, hogyan és mennyit – ismertette Zambó Péter, aki hozzátette, hogy a kitermelés a hatóság jóváhagyása után kezdődhet meg.

Az államtitkár kiemelte, hogy a vitákat kiváltó kormányrendelet arra biztosít lehetőséget, hogy ha több tűzifára lenne szüksége a lakosságnak, ne 21, hanem csak 8 napot kelljen várni a jóváhagyásra, de a hatóságok ellenőrzik a vészhelyzeti fakitermeléseket is.

Áder János a műsorban elmondta, hogy Magyarországnak 405 millió köbméter élőfakészlete van, ez a „zöld tőke” átlagosan 13 millió köbméterrel gyarapodik évente. Ebből 6-7 millió köbmétert termeltek ki az elmúlt években, így komoly megtakarítás van a rendszerben.