Még nagyobb erőkkel készül a következő tüntetésre a pedagógustársadalom

2022.10.06. 16:17
Az így is gigantikus méretűre sikerült szerdai országos sztrájk és tüntetés után a két nagy pedagógus-szakszervezet ezúttal közös erővel készül a következő, október 14-i országos pedagógustüntetésre.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja még szeptember közepén beszélt arról az Indexnek, hogy a gördülő munkabeszüntetés – amikor elszórtan, egymástól függetlenül sztrájkolnak a tanárok – önmagában nem elég hatékony, ezért jelöltek ki egy központi sztrájknapot október 5-re, a pedagógusok világnapjára.

Ehhez akkor a másik nagy szakmai szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hivatalosan nem csatlakozott. Korábbi közleményükben azt írták, hogy egy országos sztrájk megszervezéséhez nem elegendő pár nap. Ettől függetlenül a PDSZ újabb sztrájknapot jelentett be, mégpedig október 14-én, péntekre.

A PSZ ezúttal már csatlakozik a következő, október 14-i sztrájkhoz – jelentette csütörtöki közleményében a szervezet. Így ezúttal már a két nagy pedagógus-érdekérvényesítő szervezet egyszerre áll a következő demonstráció mögött.

A PSZ közleményéből az is kiderül, hogy az oktatás valamennyi dolgozóját arra kéri a szakszervezet, hogy csatlakozzon az október 14-i sztrájkhoz.

Figyelmeztetnek: a jogszerű sztrájkhoz október 7-én, pénteken 16 óráig be kell jelenteni a sztrájkot az intézményvezetőnek.

A PSZ tagjai részt vesznek a diákok október 23-ra hirdetett szolidaritási tüntetésén is, mert ahogy fogalmaznak: „A szakszervezet mindent elkövet, hogy a kormány vegye figyelembe: már a társadalom sem hagyja, hogy a diákok jövőjét feláldozza a kormány.”