Újabb tüntetést szerveznek a tanárokért kiálló diákok

20221005154330 PAP 2132
2022.10.06. 10:00
Az Adom Diákmozgalom szervezésében október 23-ra szolidaritási tüntetést tartanak a Magyar Tudományos Akadémia előtt a tanáraikért kiálló diákok.

Az október 5-i országos sztrájk után szolidaritási tüntetést szervez az Adom Diákmozgalom október 23-ra a Széchenyi István téren a Magyar Tudományos Akadémia elé.

A magyar oktatási rendszer sose cipelt ennyi súlyt egyszerre a nyakában: alulfizetett tanárok tanítanak elavult tananyagot, kimerült és traumatizált diákoknak, rosszul szigetelt épületekben, 14-16 fokos hőérzetben – áll a Facebook-esemény leírásában, amit így folytatnak:

Az elmúlt években számtalan csoportnak hagyta az érdekeit figyelmen kívül a kormány. Sőt, egész tömegeket alázott meg és hagyott magára az ország vezetése. Ezért most, október 23-án együttesen demonstráljuk erőnket.

Országos sztrájk a pedagógusok világnapján

Virrasztás, élőlánc, tüntetés, demonstráció – az elmúlt időszakban számtalan módon kifejezték a pedagógusok, a diákok és a szülők, hogy az oktatásban változást szeretnének.

Bár a fő kérés a kormány felé továbbra is a pedagógusbérek rendezése volt, az érintettek emellett

  • a munkaterhek csökkentését,
  • szabad tankönyvválasztást,
  • a Nemzeti Alaptanterv újragondolását,
  • az iskolák állapotának rendbetételét,
  • valódi párbeszédet
  • és önálló oktatási minisztériumot követeltek.

Egy éve kezdődött minden

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly október 5-én alakított sztrájkbizottságot. Az érdekvédők hónapokig tartó tárgyalássorozata az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) nem vezetett célra, így január 31-re figyelmeztető sztrájkot hirdettek, majd március 16-ra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetés mellett határoztak.

A két nagy pedagógus-szakszervezet végül a sztrájkot a választások miatt felfüggesztette, de már a nyáron előrevetítették, hogy ha nem lesznek változások, szeptembertől tovább folytatódnak a tiltakozások.

Idén október 5-én, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szervezésében országos sztrájkot tartottak. Az előre bejelentett adatok alapján 200 iskolából mintegy 14 ezren csatlakoztak a szerdára meghirdetett munkabeszüntetéshez.

Az Indexen élőben, percről percre közvetítettük a tegnapi tüntetés legfontosabb eseményeit, amelyet ide kattintva tudnak visszakövetni.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)