Bíróságra került a Kölcseyből elbocsátott tanárok ügye

2022.10.28. 14:04
Még szeptember végén bocsátották el rendkívüli felmondással a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból azt az öt pedagógust, aki korábban részt vett a polgári engedetlenségben. A Magyar Helsinki Bizottság képviseli őket a bíróságon, ahová mindannyian beadták munkaügyi keresetüket.

Beadta munkaügyi keresetét az az öt pedagógus, akit még szeptember végén bocsátottak el a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Állításuk szerint mindez azért történt, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.

A Magyar Helsinki Bizottság szerkesztőségünknek megküldött tájékoztatása szerint a tanárok alapjogi, valamint munkaügyi érvekkel is alátámasztották, miért gondolják jogellenesnek, diszkriminatívnak, aránytalannak és szabálytalannak elbocsátásukat.

A közlemény szerint a rendkívüli felmondással menesztett öt pedagógus az elmaradt végkielégítés, a felmondási időszakra járó fizetés, illetve kártérítés megítélését várják a bíróságtól. A perben valamennyiüket a Magyar Helsinki Bizottság képviseli.

Mint írják, Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin pertársaságot alakítva együttesen fordult a Fővárosi Törvényszékhez.

Munkájuk közmegbecsülésnek örvendett, kollégáik és diákjaik kedvelték őket. Összesen 127 éven át tanítottak gimnazista gyerekeket franciára, magyarra, kémiára, matematikára és testnevelésre. Ez alatt egyetlen fegyelmi ügyük nem volt, munkáltatói intézkedés soha nem történt ellenük

– fogalmazott a kommünikében a Magyar Helsinki Bizottság, amely szerint ebben az ügyben olyan alapjogi kérdéseknek a vizsgálata is előkerül majd, amelyre egy munkaügyi perben nincs lehetőség.

Sztrájk, tüntetés, élőlánc

Szeptember óta a diákok és a pedagógusok többször is demonstráltak az oktatás jövőjéért, számos akciót szerveztek, köztük tüntetéseket és élőláncot.

Október 5-re és október 27-re egyaránt országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a hídfoglalásban és a Kossuth térre szervezett szolidaritási koncerten több tízezren vettek részt. Október 23-án, az 1956-os forradalom 66. évfordulójának napján a Műegyetem rakpartra szerveztek tüntetést a diákok, amiről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.