A kormánypárt szerint zászlókkal hergelnek a tanárok pártján álló „álcivilek”

D KOS202210270
2022.11.03. 15:08
A főváros vezetésének reagálása szerint minden jogszerűen történt. A Margit hídon látható, a tanármegmozdulásokkal szimpatizáló, azt támogató szervezetek zászlóit csütörtökön leszedik.

Mit keresnek „a baloldali álcivilek” zászlói a Margit hídon? – erről érdeklődött a fővárosi Fidesz. Közösségi oldalukon azt kérdezik Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy mennyit fizetnek a zászlókon feltüntetett szervezetek azért, hogy Budapest köztereit politikai állásfoglalásra használhassák.

A minősítésekben gazdag bejegyzésben a tanárok melletti kiállás mögött is Soros Györgyöt vélik felfedezni, legalábbis erre utal a kérdésfeltevés:

Már közvetlenül a Városházára gurulnak Gyuri bácsi dollárjai...?

Úgy gondolják, hogy a főváros vezetése a zászlók kihelyezésének engedélyezésével reklámfelület biztosításával segíti a „kormány elleni hergelést”.

A PDSZ választmányának elnöke, Komjáthy Anna az említett politikai célokat cáfolva azt mondta, az egyre szélesebb körű civil összefogás a tanárok céljai mellett áll ki. Gyuri bácsi dollárjait ” úgy kommentálta, ezzel elérték azt a színvonalat, amit Bencsik András képviselt az ügyben a Hír TV Sajtóklub című műsorában. A Demokrata főszerkesztője itt egyebek mellett azt mondta, hogy 

egy olyan söpredék lepte el a pedagógusi pályát […] egy ilyen momentumos, nagypofájú, nihilista, semmiházi társaság lepte el az iskolákat, beleértve az egyházi iskolákat is.

Lapunk megkeresésére a Fidesz kérdéseire gyorsan válaszolt Budapest vezetése is. Azt írták, hogy a zászlók kihelyezése és a költségek viselése Budapest főváros fellobogózásáról szóló rendelete szerint történt.

A főváros megbízásából a hidak fellobogózását egy külső vállalkozó végzi, ezt a céget kereste meg a Tanítanék Mozgalom. A főváros engedélye alapján így kerülhettek ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a noÁr mozgalom zászlói a Margit hídra. A kihelyezés díját ennek a cégnek fizette meg a tanártüntetéseket szervező csoport, a helyért külön bérleti díjat azonban nem kellett fizetni.

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy

a diákok és a tanárok ügyével nem megosztani, csak egyesíteni lehet ezt az országot. Mert a magyar iskolák talán az utolsó olyan helyei Magyarországnak, ahol még egyben van ez a nemzet, egyben van ez az ország. Aki tehát a magyar iskolát, a magyar pedagógust és a magyar diákot hagyja cserben, az az egész országot hagyja cserben. Budapest a fiatalok, a tanárok és a magyar oktatás mellett van. Fenyegetés és zsarolás helyett megbecsülés és szolidaritás: ezzel tartozunk a tanárainknak.

A zászlókat egyébként október 27-én tették ki, és november 3-ig, azaz csütörtökig lesznek kint a Margit hídon.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)