Hidegebb a víz, de tovább tartanak nyitva az uszodák

D  VG20220601024
2022.11.08. 17:55
141-ből csak 77 maradt nyitva az energiaválság miatt – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke –, viszont a megmaradó uszodák tovább nyitva tarthatnak a lakosság előtt is, amikor nincsenek sportedzések.

Összesen harminc, a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott nagyobb komplexum és tanuszoda esetében, valamint 47, önkormányzatok vagy egyesületek által üzemeltetett létesítménynél vállalja át a kormány az emelkedett rezsiköltség kifizetését.

„Az energiakrízis elejét tapasztalva a szövetség már július-augusztusban megkezdte a létesítmények felmérését. Volt egy szakmai térkép arról, hogy mi az az elvárható uszodalétszám, ahol még túl tudunk élni. A sportszakmai üzemeltetési bizottság 49 uszodát járt be, és kérte be a távfelügyeleti adatokat, a közbeszerzési szerződéseket és minden mást” – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az InfoRádiónak.

Támogatás nélkül „nagy bajban lett volna az utánpótlás és az élsport”

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a felmérés eredményét látva eldöntötte, melyik intézmények maradhatnak nyitva objektív elbírálás alapján.

Wladár Sándor erről úgy vélekedett, nem maradtak nagyon fehér területek az országban,

a munka 141 uszodában folyt, ehhez képest 77 marad nyitva.

Hozzátette, hogy az állam a megnövekedett energiaárak és a régi árak közötti különbséget átvállalta. Mint mondta, „nem lehetnek elég hálásak a kormányzatnak, mert felismerték, hogy ez valós segítség, és ha a létesítmények nem kapnak támogatást, akkor tényleg nagy bajban lett volna az utánpótlás- és az élsport is”.

Az üzemeltető részéről is tettek javaslatot a bizottság tagjai, hogy miként lehet minimális befektetéssel 15-20-30 százalékos energiamegtakarítást tenni. A támogatás magával fogja vonni, hogy lesz ellenőrzés, és ha kell, lesz szankció is

– mondta Wladár Sándor.

A víz is hidegebb lesz a medencékben, ezért az úszóedzéseken is alakítanak majd.

A lakossági uszodahasználatról elmonda: a nyitvatartási idők megnyúlnak, nem este 7-kor, hanem esetleg 10-kor zárnak az intézmények. A Császár-Komjádi Sportuszodában például nyújtott nyitvatartás lesz, és amikor nincsenek edzések, akkor a többi látogató is tudja használni ezeket az uszodákat. 

Számos létesítményt bezártak a téli időszakra az energiaválság miatt. Például a Kecskeméti Színház is bezár egy időre, hogy spóroljon a fűtésen. Az energiaválság emellett – külföldön és Magyarországon egyaránt, köztük Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Debrecenben – megbénítja az intézmények jó részét. Takarékoskodási céllal zárnak be (vagy vonnak össze) télre számos iskolát, múzeumot, színházat, könyvtárat, gyógyszertárat, postahivatalokat, uszodát. Az uszodák esetén viszont fordulat következett be, ugyanis kormányzati segítséggel újra kinyithatnak.

(Borítókép: Varga György / MTI)