A pedagógusok leragasztott szájjal álltak színpadra

PAP 5636
2022.11.26. 14:48 Módosítva: 2022.11.26. 16:56
„Valódi nemzeti konzultációt az oktatásért!” – ezzel a címmel hirdetett tüntetést szombatra a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a noÁr mozgalom. Több ezres tömeg gyűlt össze a Belügyminisztériumnál, majd a demonstrálók a Kossuth térre vonultak, ahol beszédek és koncert is volt. Helyszíni riportunk.

Szemerkélő eső és rendőrök várták a tüntetőket, átadták a petíciót

A Belügyminisztérium bejárata előtt szemerkélő esőben állt a tüntetők egy csoportja. Mögöttük továbbra is ment az autóforgalom, rendőrök ügyeltek arra, hogy ne történjen baleset.

Szabó Zsuzsa (PSZ) a helyszínen az Index kérdésére elmondta: az őrség parancsnoka vette át a petíciójukat, azzal az ígérettel, hogy a lehető leghamarabb átadja a belügyminiszternek. A tüntetők közben elindultak a Kossuth tér irányába.

A Széchenyi István téren tüntetők nagyobb csoportja várta a Belügyminisztériumnál demonstrálókat, együtt mentek a Parlament elé. A tüntetők vonulását „Amnesty International” feliratú mellényesek koordinálták. Az Akadémia utcában a már megismert szlogeneket skandálták, például a „Nincs tanár, nincs jövő”, „Szabad ország, szabad oktatás”. 

Megérkezett a tömeg a Parlamenthez, a tanárok leragasztott szájjal álltak a színpadra

A menet eleje megérkezett a Parlamenthez, a skandálás három dobos ritmusára ment. A pedagógus-szakszervezetek zászlajai mellett a Kossuth téren találkoztunk már a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, valamint a KKDSZ-nek a molinóival is.

A színpadról Nagy Zsolt színész köszöntötte a tüntetőket, elmondta: közös a céljuk, az oktatást akarják jobbá tenni a gyermekeik érdekében. A Kossuth téri program koncerttel kezdődött. A Parlament előtt adománygyűjtő sátor és óriáskivetítők is voltak, de a tüntetők nem töltötték meg a Kossuth teret. 

Nagy Zsolt vezetésével szelfiztek a tüntetők, a szelfiket a Belügyminisztérium e-mail-címére küldték el „engedetlenség” tárggyal.

Miskolci és Vas megyei pedagógus is a színpadra állt, utóbbi toborzóverset írt a pályaválasztóknak. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai a közönséget is bevonták szavalós, zenés produkciójukba, miközben néhány pedagógus leragasztott szájjal állt a színpadon.

Széplábi Bori énekes, szülő, oktató beszédében úgy fogalmazott, hogy a közoktatásban azok a szent bolondok maradnak, akik a saját pénzükből vesznek krétát, énektanár pedig nincs, mert elment masszőrnek. Hangsúlyozta azt is, eljött az ideje, hogy dühösek legyenek. Szilágyi Kitti óvodapedagógus elcsukló hangon többek között úgy fogalmazott, azért áll most itt, mert szeretne óvó néni, a gyerekek Kitti nénije maradni.

Horváth Dániel, egy egyházi iskola tanára azokat is arra kérte, hogy ne hallgassanak tovább, akik nincsenek a tüntetésen. Ezután Márai Sándor Halotti beszédének átírt változatát adta elő. Pataki Klára gyógypedagógus arról beszélt, a bérkérdés közel sem a legfontosabb problémája a pedagógusoknak, az utca emberének véleményét nehezen élik meg. Hangsúlyozta: el kell engedni a sok kis egót, mert minden érint mindenkit, egy közösség, egy ország vagunk. A közönyt lassan ölő méregnek nevezte.

Az Egységes Diákfront egyik képviselője elmondta: nem tehetetlenek, a legnagyobb hatalommal rendelkeznek, mert ők a jövő.

Ne hagyjuk, hogy elvesszen az a szabadság, mely elődeink vérével teremtődött

– jelentette ki. „Nem hagyjuk, nem hagyjuk” – skandálták válaszul a tüntetők, ami pár perccel később az „elegünk van” rigmussal folytatódott.

Molnár Áron a színpadon arról beszélt, veréssel fenyegették, ha Szolnokra megy. Az ottani demonstráción vigyáztak rá, ezért is kötelessége itt lenni. Szerinte az oktatás és az egészségügy nem jobb- vagy baloldali, vidéki vagy fővárosi, hanem nemzeti ügy. A miniszterelnököt rosszcsontnak nevezte, és azt követelte, hogy a politikusok mondjanak le a béremelésükről, ajánlják fel azt a pedagógusoknak. Beszéde végén a tüntetők azt skandálták, hogy „Nincs hatalmad felettem”, majd a Kossuth nótát énekelték. Bojár Gábor vállalkozó videóüzenetben biztosította támogatásáról a demonstrálókat.

Nagy Zsolt a színpadra hívta a pedagógus szakszervezetek képviselőit, akik 9+1 kérdéses, „valódi nemzeti konzultációt” tartottak az oktatásról a tüntetőkkel. A +1 kérdés arra vonatkozott, hogy folytassák-e, a tömeg válaszul skandálta, hogy folytatjuk. Végül lámpásokat helyeztek a színpadra a többi tiltakozást szimbolizálva.

A demonstrálók 17:30 előtt pár perccel Nagy Zsolt kérésének megfelelően csendben elkezdték elhagyni a teret. A következő tüntetés december 9-én lesz.

Előzmények

„Éreztetni akarják a kormánnyal, hogy gyökeresen át kell alakítani a jelenlegi oktatási rendszert, és ezt szerintük pártállástól függetlenül a társadalom jelentős része így gondolja” – írtuk a tüntetésről szóló előzetes  anyagunkban. Az elmúlt időszakban több tüntetés is zajlott az ügyben, a vonatkozó cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)