Kacsa, hogy Pintér Sándor több iskolaigazgatót is magához rendelt

ALJ 9586
2022.12.09. 09:09
Pintér Sándor belügyminiszter bekérette a legrenitensebb iskolák igazgatóit, a tárca így próbál gátat vetni a magyar oktatás jelenlegi helyzete miatt kirobbanó tiltakozási hullámnak, értesült a Blikk több forrástól. A tárca néhány órával később cáfolta az értesülést.

A lap úgy tudja, hogy az Eötvös József Gimnázium, a Vörösmarty-, a Karinthy-, a Kölcsey-, valamint a Madách-gimnázium igazgatója mehet raportra Pintér Sándorhoz. Az intézményvezetők elmondhatják, milyen problémákat látnak az oktatásban, ugyanakkor arra is figyelmeztetik őket, hogy a pozíciójuk forog kockán, amennyiben nem tesznek rendet a saját portájuk környékén.

Magyarán a kirúgás veszélye fenyegeti őket, ha nem ér véget a polgári elégedetlenség, amiben az elmúlt időszakban rengeteg diák és pedagógus vett részt, utóbbiak közül emiatt sokan el is veszítették a munkájukat.

Nem ez lenne az első figyelmeztető jel, Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerület igazgatója korábban arra hívta fel az igazgatók figyelmét egy tanácskozáson, hogy aki nem tud rendet tartani az intézményében, az kereshet másik állást, emlékeztet a Blikk.

Ősszel kezdődtek a kirúgások

Először szeptemberben bocsátottak el pedagógust amiatt, mert részt vett polgári engedetlenségben. Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kémiatanára nyitotta a sort, aki ezzel az indokkal megkapta felmondólevelét a tankerülettől. Nem sokkal később a tanári gárda további négy tagjától is ugyanezen okból váltak meg.

Decemberben újabb nyolc tanárt mentettek fel a munkavégzés alól azonnali hatállyal, három különböző intézmény oktatóit: hat tanárt a Karinthy Frigyes Gimnáziumból, egyet-egyet pedig az Eötvös József Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból rúgták ki. Ahogy beszámoltunk róla, az ezt megelőző napra, november 30-ára a Klebelsberg Központ elé a döntés ellen tiltakozást szerveztek tanárok, diákok, az őket támogató szülők részvételével.

FRISSÍTÉS: A Belügyminisztérium péntek délelőtt cáfolta a Blikk értesülését. „Mindettől függetlenül emlékeztetjük, hogy a Belügyminisztérium és annak illetékes vezetői mindig is nyitottak voltak a közoktatással kapcsolatos vélemények, álláspontok megismerésére - a pedagógusok véleményét korábban két alkalommal kutatta kérdőíves felmérés formájában a köznevelési államtitkárság, jelenleg a szülők, gondviselők megkérdezése történik” –írta a tárca a HVG-nak küldött levelére.

Moss László intézményvezető pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Belügyminisztérium nem berendelte az intézményvezetőket, hanem egy beszélgetős fórumra hívta meg őket, amit vissza lehet utasítani.

„Mindenki a saját címére kapta a meghívót, tehát nem tudjuk, mely iskolák vesznek ezen részt. Semmiféle fenyegetés nem érkezett se a Belügyminisztérium részéről, sem Marosi Beatrix tankerületi igazgató részéről. Maga a minisztériumi beszélgetés alapot teremthet a párbeszéd megindulására” – jelezte Moss László.

(Borítókép: Pintér Sándor. Fotó:  Aradi László / Index)