Vádat emeltek a balhés önkormányzati képviselővel szemben

2022.12.16. 11:23
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselővel szemben, aki 2020. március 19-én tett feljelentésében valótlanul azt állította, hogy a vele szemben intézkedő rendőr bántalmazta, valamint becsületsértő kifejezésekkel illette.

A vádirat szerint a vádlott 2020 márciusában Szeged egyik forgalmas kereszteződésében gépjárművével megállva akadályozta a villamosközlekedést, ezért vele szemben a helyszínen rendőri intézkedésre került sor.

Másnap a férfi megjelent a Szegedi Rendőrkapitányságon, ahol szóban, valamint a Legfőbb Ügyészségen írásban is feljelentést tett. Ezekben előadta, hogy őt a vele szemben intézkedő rendőr a térdhajlatánál megrúgta, valamint a rendőrautóból kilógó lábára annak ajtaját többször is rácsukta, illetve becsületsértő kifejezésekkel illette.

Fenti állításait a vádlott többször, tanúként is fenntartotta. A büntetőeljárásban beszerzett bizonyítékok alapján – mivel azok minden kétséget kizáróan cáfolták a feljelentésben előadottakat – a nyomozást megszüntették.

A Szegedi Járási Ügyészség Szabó Bálint önkormányzati képviselőt hamis vád bűntettének elkövetésével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni – olvasható a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

Több eljárás is folyamatban van

A férfival szemben egyébként több eljárás is folyamatban van. Korábban az ügyészség indítványozta, hogy a letartóztatás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelöljék ki, de a bíróság ezt elutasította, mert korábbi szakértői vélemény alapján ez nem indokolt.

Október elején például egy másik ügyben azért emeltek vádat Szabó Bálint ellen, mert valótlanul azt állította, hogy elrabolták. Azt mondta, hogy két ismeretlen férfi utasítására Újszegedről a tápéi gázmezőkig kellett gyalogolnia, majd a fejére maszkot húztak, és egy garázsban ébredt fel. Állítása szerint onnan az ismeretlenek utasítására tovább kellett gyalogolnia a Maros töltésen, majd az autópálya közelében kezeit megkötözték, és mellette két szalmabálát meggyújtottak, mielőtt magára hagyták.

Sajtóhírek szerint Szabó Bálint szegedi független önkormányzati képviselő többször próbált már Orbán Viktor miniszterelnök közelébe férkőzni, a kötcsei piknik előtti területről a rendőrség vitte el. A képviselő nyáron gazdatüntetést szervezett Budapestre, amihez azonban végül csak kevesen csatlakoztak. Szeptember végén pedig közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a bokájára nyomkövetőt kapott.