18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A mentősök brutális képekkel hívják fel a figyelmet a petárda veszélyeire

DEBRE20200101005
2022.12.28. 11:31
A szilveszteri tűzijátékokat szabadtéren lehet felhasználni, saját kertből vagy közterületről indíthatók, de a társasház ablakából és erkélyéről nem. A szilveszteréjjeli tüzek megelőzhetők lennének, ha mindenki betartaná a pirotechnikai eszközök használati szabályait – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

Arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy „csomagtartóból”, mert azok tűzvédelmi szempontból nem megfelelők. Petárdát azonban szigorúan tilos használni.

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy petárdázni szilveszterkor szigorúan tilos, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.

A petárdák veszélyeiről az Országos Mentőszolgálat elrettentő röntgenfelvételeket tett közzé közösségi oldalán, hogy felhívja az emberek figyelmét, miért nem szabad petárdát vásárolni.

Ezért ne hagyjon pirotechnikai eszközöket a kocsijában!

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet legálisan beszerezni, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolójában felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elinduló tűzijáték miatt ég ki egy jármű, ezért az OKF azt tanácsolja, hogy a pirotechnikai eszközök ne maradjanak a kocsiban vásárlás után, illetve a következőkre hívja fel a tűzijátékot vásárlók figyelmét:

  • A tűzijátékot nem szabad a fűtés és a tűzhely közelébe tenni, mert a melegtől idő előtt működésbe léphet. Felhasználásig el kell zárni, mégpedig napfény-, pára- és vízmentes helyre, ahol a gyerekek, háziállatok nem férhetnek hozzá.
  • Semmiképpen nem szabad benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal együtt tartani.
  • A pirotechnikai termékek használati utasítása részletesen tartalmazza, hogy hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni, és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig be kell tartani!
  • Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre vagy épületre. Erős szélben ne tűzijátékozzunk. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól vagy közvetlenül épületek mellől.
  • Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait nem szabad rögtön a kukába dobni, mert tüzet okozhatnak.

Azt tanácsolják, hogy a kutyatartók ne kössék meg a kutyájukat, inkább engedjék be a lakásba. Szilveszter éjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszteréjjel az év többi napjához hasonlóan kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát valaki, hívja a 112-es segélyhívó számot.

(Borítókép: Elhasznált és hátrahagyott szilveszteri pirotechnikai eszközök egy debreceni lakótelep parkjában 2020. január 1-jén. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport