A tűzijátékozás szabályai dióhéjban

2022.12.28. 16:51
A Fővárosi Katasztrófavédelem Főigazgatósága egy honlapján megosztott közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy mik a pontos szabályai a tűzijátékok használatának, valamint mit kell tenni, hogy elkerüljük a lehetséges tűzeseteket, valamint sérüléseket.

Szilveszteréjjel átlagosan 5 és 15 között alakul a tűzijátékok miatt keletkező tüzek száma a fővárosban. A legtöbbször csak kisebb tüzek keletkeznek, de minden évben előfordul nagyobb kárral járó tűz is. A leggyakrabban fenyők, tuják, kukák gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre vagy autó alá repül, és ott okoz tüzet – írja honlapján a Fővárosi Katasztrófavédelem Igazgatósága.

A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy csomagtartóból – bizonytalan forrásból származó terméket –, mivel ezek jelentős része tűzvédelmi szempontból nem megfelelő. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben. Ezeket a katasztrófavédelem is ellenőrzi, ezáltal szakképzett árusoktól lehet tűzvédelmi szempontból is megfelelő tűzijátékokat kapni.

Megbízható forrásból biztos minőséget

A katasztrófavédelem közleménye szerint fontos, hogy a megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, mivel minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű. A tűzijátékokat otthon semmiképp se tegyük a fűtés és a tűzhely közelébe, mert a melegtől idő előtt működésbe léphetnek.

Olyan helyre érdemes elzárni, ahol nem éri őket napfény, pára vagy víz, valamint a gyermekek és háziállatok sem férhetnek hozzá. Értelemszerűen kerülni kell a tűzijátékok gyúlékony anyagokkal való érintkezését, így nem szabad együtt tárolni benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal sem.

Ha véletlenül valamelyiket víz éri, még száradás után sem szabad használni. Az ilyen tűzijáték tönkrement, valószínűleg hibásan fog működni. A tűzijátékokat nem szabad megbontani vagy átalakítani. Alapvető működési elvük, hogy elégnek, és ezzel megsemmisülnek,

így bármilyen átalakítás változtathat ezen a mechanizmuson, ezáltal tüzet okozhat.

Minden pirotechnikai terméknek van egy használati utasítása. Ez részletesen tartalmazza, hogy hova kell helyezni, hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni, és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. A hivatal arra kéri a lakosokat, hogy ezt mindig olvassák el és tartsák be. Soha ne irányítsák emberre, állatra, növényre, járműre vagy épületre, erős szél esetén pedig ne használják. A rakétákat ne indítsák fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől sem.

A háziállatok védelme

A szilveszteri tűzijátékokat kizárólag szabadtéren lehet felhasználni. Ez lehet a saját kertünk vagy akár közterület. A társasház ablaka és erkélye azonban nem számít közterületnek, ezért innen soha ne indítsunk pirotechnikai termékeket. Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait ne dobjuk rögtön a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg hulladéktárolók, illetve a mellettük álló járművek, épületek.

A katasztrófavédelem külön kiemeli, hogy az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a háziállatainkról sem.

Ne kössük meg a kutyákat, helyette engedjük be őket, kapcsoljuk be nekik a tévét vagy a rádiót, hogy kevésbé hallják a durrogást, és nyugtassuk meg őket, amíg tart a tűzijátékozás. Szilveszteréjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk ezeket a bajba jutott állatokat.

Szilveszteréjjel az év többi napjához hasonlóan a fővárosban 220 tűzoltó van készenlétben 80 járművel. A hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy amennyiben tüzet, bajba jutott állatot vagy embert látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat a 112-es segélyhívó számon!