Újabb felvételek szivárogtak ki a Schadl–Völner-ügyben, meglepő részletekkel

D  TT20211028009
2023.01.25. 14:46 Módosítva: 2023.01.25. 23:38

A szerdán nyilvánosságra hozott újabb hangfelvételen Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és egyik barátja, R. között folyik beszélgetés. Utóbbi szintén vádlott a büntetőeljárásban. A Blikk által közölt felvételen arról volt szó, hogy

az illető megpróbálta egy felnőttképzéssel foglalkozó iskola engedélyét elintéztetni Schadl segítségével és Völner Pál bevonásával, hogy komolyabb összeghez jussanak.

R. jól ismerte Schadl Györgyöt, más ügyeiben is tevékeny szereplő volt. Ő volt az, aki figyelmeztette a végrehajtói kar első emberét, hogy ármánykodás és mozgolódás kezdődött ellene.

A beszélgetésben a következő párbeszéd is elhangozott:

„R.: Akarok neked olyat mondani, ami számodra fontos. Szerintem k.rva fontos.

Schadl: De van baj vagy nincs baj?

R.: Szerintem van, de már ki is húztam a méregfogát.

Schadl: De kik azok, ha kérdezősködhetek előre?

R.: Nem akarom, mert a tiédet már szerintem hallgatják.”

Aztán R. kifejtette, hogy egy bizonyos „barátról”, Zs.-ről van szó. Így folytatta az illető:

„R.: El fogom mondani, hol van most, hol kapta a vizsgálatot, hogy mitől fél, mi alól akar kibújni, az eredeti papírok, a feljelentés, amit el akar küldeni a miniszter asszonynak. Hogy ki az embere, hogy a parlamenti csávónak mennyit ad, hogy vigye oda Orbánhoz, hogy kitálaljon (…) És ígértem a két gyereknek három-három kilót, azért mondtam tegnap a hatot. Én azt gondolom, ez nem egy sátáni összeg.”

Később kiderül, hogy az említett „barát” valóban bejelentkezett Schadl Györgyhöz, aki viszont óvatoskodni kezdett, ez a hangján is érződik, amikor visszahívja R.-t:

„Schadl: Mindenképpen szeretne velem találkozni.

R.: Haha, ugye megmondtam!

Schadl: Mondtam neki, hogy a hét nem olyan jó. De hogy nagyon fontos lenne. Mondtam, hogy hát értem, de nekem nem olyan jó ez a hét (…) Azt gondolom, hogy az nem fog megtörténni (…) Ez a nagy trükk, hogy ott próbál valami hülyeséget kiszedni belőlem, valami olyasmit kimondatni, kifacsartatni, amivel tud b.szakodni (…) Gyakorlatilag lesz.pott az ember (…) Gyuri, légy szíves, nagyon szépen köszönöm, nagyon aranyos vagy.

R.: De azért a levelek jönnek, ugye? (…) A magyaroknak nincs párja.”

„Nagyon barátságtalan reakciók vannak”

A történtek nagyon zavarták Schadl Györgyöt, bár R. arról akarta meggyőzni, hogy nincs mitől tartania. A végrehajtói kar elnöke sietett bebiztosítani magát Völner Pál révén Varga Judit igazságügyi miniszternél:

„Schadl: Valamikor esetleg, úgy hétfő-kedd-szerda körül tudunk beszélni egy tíz percet jó miniszter asszonnyal?

Völner: Jó, megpróbálok akkor bejelentkezni nála (…) És te akarsz beszélni vele?

Schadl: De úgy, hogy te is ott legyél azért.

Völner: Mit jelöljünk meg neki?

Schadl: A tényleges téma a következő. Itt elindultak ugye ezek a felfüggesztések, fegyelmi eljárások, és nagyon barátságtalan reakciók vannak. Majd neked személyesen elmondom, de már ilyen fenyegetésekig mennek, meg közölték, hogy mindenkit lejáratnak meg…

Völner: Én nagyon szívesen kezelem. Ha van ilyen, a minisztérium nem hagyja szó nélkül.

Schadl: Pont O. úr cirkuszol ezen (…) Mindenki csal, mindenki szemét, rohadék.

Völner: Ez az én szintem, nem kell felemelnünk.”

Schadl: Sajtóbotrányt akarnak

Amikor Schadl megjegyezte, hogy sajtóbotrányt is akarnak csinálni, Völner megnyugtatta, hogy a sajtórészét elviszi, és ha úgy alakul, reagálnak majd valamilyen fórumon. A volt államtitkár kiállt Schadl mellett, akit azonban még akkor is eléggé zavart „O. úr cirkusza”. Tudni akarta, hogy kivel, kikkel egyeztet, ezért egy videót kért.

„Schadl: Figyelj, csütörtökön hatkor az O. kilenc emberrel megy a Csalánosiba valami kajára (…) Nagyon szeretném, ha valaki megörökítené, hogy kik vannak ott.

R.: Ja. Természetes (…) Én levideózom az egészet, és akkor hét órakor tudunk találkozni (…) Mert akkor már viszem az anyagot.

Schadl: Tökéletes. Azt mondták, most azzal vannak elfoglalva, hogy én hogy járok kék villogóssal, amivel nem járok egyébként, de hogy ebből büntetőügyet csináljanak.”

A Blikk szerint bár a végrehajtói kar elnöke tagadta a kék villogó jogtalan használatát, az valóban megtörtént, így később a megkülönböztető jelzés használati engedélyét visszavonták. Büntetést azonban a végrehajtói kar elnöke nem kapott érte.

A lap azt írja, a végrehajtói helyekre pályázók közül jórészt azokat hirdették ki nyertesnek, akik elfogadták Schadl György feltételeit, így beindíthatták a praxisukat. Az irodák beindításához Schadl még pénzt is adott, hogy aztán az osztalék nagy részét magának követelje.

A korrupciós botrányban érintett kulcsszereplők telefonbeszélgetéseiből korábban nyilvánosságra hozott hanganyagokról itt olvashatnak.

Megsemmisítették a széfben talált kompromittáló videót

Az Index is beszámolt róla, hogy az ügyészség megállapította, nincs köze a Völner–Schadl-ügyhöz és a végrehajtók botrányához annak a szexvideónak, amelyet Schadl György széfjében találtak, ezért a felvételt megsemmisítették.

Az ügyészség vesztegetéssel vádolja Völner Pált, a vádirat szerint Schadl Györgytől 83 millió forint kenőpénzt fogadott el a végrehajtói kinevezések megbundázásáért cserébe. Schadl már több mint egy éve ül letartóztatásban. Az ügyészség Schadlra tíz, míg Völnerre nyolc év börtönbüntetés kiszabását kérte.

(Borítókép: Völner Pál 2021. október 28-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)