Beismerő vallomást tett az Országos Roma Önkormányzat hivatali vesztegetéssel gyanúsított elnöke

DBZOL20200802001
2023.02.22. 12:34
Vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Agócs Jánossal szemben. Az Országos Roma Önkormányzat elnökének két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt kell felelnie.

A vádirat szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2022 tavaszán elhatározta, hogy elnöki pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi oly módon, hogy az elnökséget átjátssza annak a képviselőtársának, aki fizet érte.

Nyáron többször keresett meg egy kisebbségi önkormányzati képviselőt, hogy 30 millió forint ellenében átadja részére tisztségét. Miután a képviselő visszautasította a felajánlást, az elnök felvetette, hogy egy, a képviselővel jó kapcsolatot ápoló másik képviselőt kellene megkérdezni az ajánlatról.

Az elnök ajánlatával a másik képviselőt is megkereste, azt is vállalva, hogy megegyezésük esetén helyettesítésével a pénz átadóját bízza meg, és támogatókkal biztosítja az elnökké választásához szükséges képviselői többséget.

A nyomozó ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a kisebbségi önkormányzati vezető letartóztatását, amit az ügyészség két hónap után megszüntetett.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke a nyomozás alatt beismerő vallomást tett. A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság beismerés esetén ítélje a vádlottat 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, valamint 2 millió forint pénzbüntetésre – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség.

(Borítókép: Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke 2020. augusztus 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás