Gulyás Gergely: Nem csökkennek a rezsiárak az átlagfogyasztás fölött

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A víziközművek helyzetéről is hosszan tárgyalt a kormány. Két problémával szembesültek: az egyik, hogy a vízvezetékrendszer felújítása elengedhetetlen, a hálózati vízveszteség országosan 22 százalék, néhány térségben 60 százalék. Átfogó felújításra van szükség. Arra adtak felhatalmazást az energiaügyi miniszternek, hogy a felújításra – és amennyire lehet, egységes árrendszer irányába történő elmozdulásra – tegyen javaslatot.

  • Gulyás Gergely utalt a nemrégiben elfogadott parlamenti határozatra, amely megerősíti, hogy Magyarország továbbra is a béke pártján áll.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány a szokásos témák mellett hosszan foglalkozott az energetikai helyzetértékeléssel, ami a legfontosabb jó hír, hogy megállapították: az idei évi költségvetés gondos tervezésének köszönhetően minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági rezsicsökkentést fenntartsák.

    Mindenki számolhat azzal, hogy nem történik változás az árban az átlagfogyasztásig

    – húzta alá Gulyás Gergely, hozzátéve: ezt később is meghosszabbíthatják.

    Döntéseket is hoztak: A korábbi szabályok szerint az egyetemes szolgáltatásba, illetve utána a végső menedékes szolgáltatásba tartozó vállalatok, és az ebbe a körbe tartozó önkormányzatok, egyházak, alapítványok, ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, az akkori árkategóriába kerültek. Itt a kormány be fog avatkozni a szerződésekbe és lehetővé teszi, hogy a jelenlegi piaci áron jöjjenek létre új szerződések, ami jelentősen alacsonyabb, mint a korábbi.

    Az ezzel kapcsolatos veszteségeket ilyen esetekben az MVM kénytelen viselni, ez 19-20 milliárd forintot jelent, de 14 ezer ügyfélnek segítség a döntés, ebből tízezer gazdasági társaság. Legkésőbb május 1-jén lép hatályba.

  • Három uniós biztossal tárgyalt szerdán Brüsszelben Navracsics Tibor, a fő téma az alapítványi fenntartású egyetemek, pontosabban azok kuratóriumi tagsága volt. A kormánynak együtt kell működnie. Ha kialakul a konszenzus az uniós intézményrendszerrel, április második felében már a parlament elé kerülhet a törvénymódosító javaslat.

  • Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy jelen állás szerint három-négy hónapos hosszabbítás is elképzelhető, de van, aki arra számít, hogy ennél óvatosabb lépéssel június 30. lesz az új határidő az élelmiszerárstopnál.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 10 órától Kormányinfót tart. Köszöntjük olvasóinkat az Index közvetítésében!