Mazsihisz-elnök: Gyöngyösi Márton neve rosszul cseng zsidó körökben

2023.04.11. 20:31
Heisler András, a Mazsihisz elnöke bocsánatkérést várna Gyöngyösi Mártontól a 2012-es kijelentései miatt. A David Pressman amerikai nagykövet által szervezett szédervacsorán Heisler elmondta Gyöngyösinek, hogy a neve rosszul cseng zsidó körökben, de azt is jelezte, hogy látják a párt változását, amit jó iránynak tartanak. Gyöngyösi Márton viszont azt szeretné, ha az alapján ítélnék meg, hogyan vezeti elnökként a Jobbik – Konzervatívokat. Mint mondta, ő is sokat változott korábbi önmagához képest.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke és EP-képviselője is részt vett a David Pressman amerikai nagykövet által szervezett szédervacsorán

A jobbikos politikus meghívása azért keltett meglepetést, mert 2012-ben Gyöngyösi Márton még listázni akarta a zsidó származású állampolgárokat.

Itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük az itt élő és különösen a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára

– idézi Gyöngyösi Márton 2012-es, parlamentben elmondott szavait az ATV.

A követségi vacsoráról a Mazsihisz elnöke a hitközség lapjának úgy nyilatkozott: meglepte, hogy a jobbikos politikus is jelen volt, ám nem akart botrányt kelteni azzal, hogy feláll. Ugyanakkor nem tartja hiba nélkülinek, hogy Gyöngyösi Márton meghívásáról nem tájékoztatták.

„A vacsora végén kértem, hogy jöjjön oda hozzám” – mondta Gyöngyösiről Heisler András.

A Mazsihisz elnöke ezután azt mondta az ep-képviselőnek, hogy a neve rosszul cseng zsidó körökben, és hogy nem akarnak párbeszédet a Jobbikkal.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy látják a párt változását, amit jó iránynak tartanak. Heisler András az ATV Híradónak azt is elmondta, ahhoz hosszabb időre van szükség, hogy el tudjanak tekinteni a párt korábbi tevékenységétől.

Ez a mostani szédereste is volt egy ilyen remény az emberben, ez lehetőséget biztosíthatott volna arra is, hogy Gyöngyösi Márton a széderestén az asztalnál föláll, és azt mondja a zsidó közösség előtt szűk körben, ő bocsánatot kér a korábbi cselekedeteikért. Sajnos ez elmaradt. Nagyon sokan szeretnék ezt a lépést

– mondta Heisler András.

Reagált a Jobbik elnöke

„Én sok-sok alkalommal elnézést kértem a múltbeli kijelentésért, először egyből a történtek másnapján” – reagált a történtekre a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi Márton hozzátette: szeretné, ha az alapján ítélnék meg, hogy hogyan vezeti elnökként a Jobbik – Konzervatívokat. Mint mondta, a világ a változásról szól, és ő is sokat változott a 11 évvel ezelőtti önmagához képest.

Különböző médiáknál különböző közéleti szereplők beletesznek embereket különböző kis dobozkákba, meg különböző kis rubrikákba, meg kategóriába, és meg vannak sértődve, ha kiderül, hogy azok az emberek már nem abban a rubrikában vagy abban a kategóriában vannak, mert így összeomlik a világképünk, és most már nem lehet mondjuk az én esetemben antiszemitázni, meg számonkérni

– vélekedett Gyöngyösi, aki egyébként a Heisler Andrással folytatott társalgást jó hangulatú, jó kedélyű beszélgetésnek nevezte.

Köves Slomó keményen bírálta Gyöngyösi meghívását

A vacsorára az Indexnek reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, és keményen bírálta a Jobbik – Konzervatívok elnökének meghívását:

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a »néppártosodott Ku-Klux-Klan« vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, az odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan

– fogalmazott lapunknak, majd hozzátette: „Félreértés ne essék! A zsidóság hisz a megtérés, a tsuva erejében. 2012-ben azt az álláspontot képviseltem, hogy Szegedi Csanádnak, a Jobbik levitézlett, zsidó származású alelnökének meg kell adni a lehetőséget, hogy megtérjen. Ennek feltétele a közismerten rasszista pártból való kilépés, saját tévelygésének jóvátétele, értsd: közismertségének arra való felhasználása, hogy korábbi rasszista ideológiájának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Saját személyes történetének példáján keresztül nyilvánosan lépjen fel korábbi elvei és a rasszizmus ellen.”

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az amerikai nagykövet legitimálja az antiszemita kijelentéseket azzal, hogy meghívta széderestjére Gyöngyösi Mártont, a Jobbik – Konzervatívok elnökét és EP-képviselőjét.

A kormánypárti politikus szerint ez provokáció minden jóakaratú magyar emberrel és a zsidó közösséggel szemben.