Hamarosan bemutatkozik a Magyar Honvédség új parancsnoka

2023.05.01. 19:40
Kedden bemutatkozik a honvédség új vezérkari főnöke, Böröndi Gábor altábornagy, aki Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot váltotta a tisztségben.

Múlt hét csütörtökön hivatalos indoklás nélkül mentették fel a Magyar Honvédség parancsnokát, Ruszin-Szendi Romuluszt. Arról, hogy mi vezethetett ehhez, ebben a cikkünkben írtunk.

Ruszin-Szendi helyére a Honvédség egykori vezérkarfőnök-helyettese, Böröndi Gábor került, aki 30 éves pályafutása alatt különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben, és európai, illetve Európán kívüli NATO-műveletben is részt vett.

Böröndi altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, valamint NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarfőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját. Jelenleg Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban

– írta róla a Honvédelmi Minisztérium. 

Most az Infostart értesült arról, hogy hamarosan be is mutatkozik a Honvédség új vezetője. A portál szerint

kedd délben Böröndi Gábor közös sajtónyilatkozatot tesz Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel.

A Honvédség új parancsnokaként Böröndinek ez lesz az első nyilvános szereplése. 

Böröndi Gábor még 2021 nyarántávozott a vezérkari főnök helyettesének tisztségéből, nem sokkal azután, hogy Ruszin-Szendi Romulusz a Honvédség élén váltotta Korom Ferenc vezérezredest. Akkor Böröndinek a már említett brüsszeli diplomáciai beosztást ajánlották fel, és azt el is fogadta.