Karácsony Gergely üzent a kormánynak: Hol van Budapest tartaléka?

MG 6803
2023.05.05. 13:05
A főpolgármester szerint ma már Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva. Karácsony Gergely szerint most kell a budapestieknek arról döntenie, hogy kiállnak-e a fővárosért.

Karácsony Gergely közösségi oldalán arról írt, hogy Budapest pénzügyi helyzetéről az elmúlt hetekben egyeztetések, tárgyalások sorát tartották a kormánnyal is. Mint írta, számos kormánytagnak, államtitkárnak mutatták be a helyzetet, akik mindezt megértették, majd széttárták a kezüket.

Mióta Budapestnek ellenzéki vezetése van, a város sarcolásról „fönt” születik döntés. Sejtjük, ez mit jelent 

– tette hozzá a főpolgármester a hivatalos Facebook-oldalán.

Ismertette, hogy Budapestnek 2019-ben a le nem kötött tartaléka 186,2 milliárd forint volt. A kormány a több mint tízszeresére emelt elvonással, a főváros bevételeinek csökkentésével, valamint a Kukaholding ki nem fizetett tartozásával elvett a várostól három év alatt 227 milliárd forintot.

A kérdésre tehát, hogy hol van Budapest tartaléka, a válasz világos: elvette a kormány. És még többet, sok milliárddal többet is. Ami Tarlós Istvánnak még 5 milliárd volt, az idén, ennek a városvezetésnek 58 milliárd. Ezért aztán a tény az: ma Budapest finanszírozza a kormányt. És ebből elég. Elég, mert dönteni immár aközött kell: a kormány járjon jól, vagy a buszok, villamosok, trolik és a metró?

– fogalmazott Karácsony Gergely.

A politikus úgy folytatta, hogy ez a pénz a budapestieké, és a most meghirdetett első Budapesti Lakógyűlésen most arról dönthetnek a főváros lakói, hogy a buszt, metrót, villamost vagy a kormányt finanszírozza-e a város.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Németh Kata / Index)