Budapesten fojtogatott egy nőt egy portugál turista, a rendőrség elengedte, ám jött a fordulat

2023.06.15. 19:39
Május 21-én hajnalban a saját otthona előtt fojtogatott egy nőt egy portugál férfi Újlipótvárosban. A segítségére a szomszédok siettek, majd a rendőrök. A rendőrök azonban elengedték a férfit, mert indult a repülőgépe. Az ügyészség most felülbírálta a döntést, és nyomozást rendelt el az ügyben.

Felülbírálta az V. és XIII. kerületi ügyészség a rendőrség álláspontját, és nyomozást rendelt el a portugál férfi az ügyében, aki májusban Újlipótvárosban fojtogatott egy nőt a saját lakása előtt.

A rendőrök akkor elengedték a férfit, mert indult a gépe, valamint mert szerintük „a külföldi férfival szemben személyi szabadságot korlátozó intézkedés feltételei nem álltak fenn”. Most Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére elárulta Polt Péter legfőbb ügyész, hogy mégis nyomozás indul az ügyben.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nyomozó hatóság álláspontjával szemben megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok közvádas bűncselekmény gyanúját keltik, ezért garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti XIII. Kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg. A bűncselekmény pontos jogi minősítése a nyomozási cselekmények eredménye alapján lesz megállapítható

– olvasható Polt írásbeli válaszában.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy egy portugál férfi kezdett el fojtogatni egy 25 éves nőt a saját otthona előtt. A férfi több alkalommal megváltoztatta magyarázatát, miért kezdett erőszakos cselekményekbe, de ez sem zavarta a rendőröket. 

A nő nyakán és a testén több helyen zúzódások keletkeztek, a szája pedig felrepedt, a rendőrök mégis ártalmatlannak tartották a férfit. A rendőrök munkáját az is nagyban nehezítette, hogy nem tudtak angolul, így a szomszédok fordítottak a támadó és a hatóság emberei között.