Szétesett az összefogás, vagy szövegértelmezési hiba történt?

PAP 3594
2023.06.19. 07:03
Az elmúlt időszakban arról kezdődött találgatás, hogy a Jobbik-Konzervatívok szakíthatott az ellenzéki összefogással. Gyöngyösi Mártont, a párt elnökét kérdeztük, hogy pontosan mi történt.

Május közepén írtunk arról, hogy fontos ellenzéki egyeztetés volt, amelyről két párt – a Demokratikus Koalíció és az LMP – hiányzott.

„Személyesen nem voltam ott, de úgy gondoltuk, hogy az első alkalommal érdemes részt venni ezen és meghallgatni, hogyan viszonyulnak a pártok a jövő évi választásokhoz, és elmondani, mi hogyan látjuk ezt” – válaszolta a találkozóval kapcsolatos kérdésünkre Gyöngyösi Márton.

Világossá tettük azt, ami fél éve ismert: a Jobbik-Konzervatívok önállóan kívánja megmérettetni magát az EP-választáson, az önkormányzatira történő felkészülést pedig nem pártvezetői egyeztetéseken képzeljük el, hanem a helyi, hiteles lokálpatrióták felkeresésével, támogatásával. Az elmondások alapján kicsit semmitmondó, kicsit öncélú volt az összejövetel

– fogalmazott a pártelnök, hozzátéve: a baloldali pártok között zajlik a kiszorítósdi, amelynek két célja van, „az egyik, hogy a valódi választói támogatottsággal nem rendelkező pártokat hogyan lehetne életben tartani, a másik, hogy az egész élére hogyan lehetne Gyurcsány Ferencet beejtőernyőztetni”.

Gyöngyösi Márton leszögezte, a Jobbiknak semmi köze ahhoz, hogy a baloldali pártok mit kezdenek egymással, „ezt rendezzék ők, állapodjanak meg, és utána kezdjenek azzal törődni, amivel a Jobbik-Konzervatívok: az emberek valódi problémáival. Mi alternatívát szeretnénk kínálni, és ügyek mentén politizálni, nem egymással foglalkozni, az önkormányzati választás egyébként sem a pártlogókról és a pártelnöki egyeztetésekről szól.”

Az EP-képviselő megemlítette azt is, ha az ellenzéki oldalon fáj valakinek, hogy a Fidesz „felszámolja az önkormányzatiságot, és körülbelül már mindenről a Karmelitában dönt egy személy, akkor ne csináljuk ugyanazt, ne pártelnöki egyeztetéseken akarjuk eldönteni, hogy ki induljon Nagyatádon, Kaposváron, Jászapátiban”.

Kiléptek vagy sem?

Gyöngyösi Márton arra a kérdésünkre, mennyire állja meg a helyét az, hogy a Jobbik kilépett az ellenzéki összefogásból, aláhúzta:

Úgy látom, Magyarországon sok olyan újságíró van, aki nem tud szöveget értelmezni. Ezek a címadások nem tükrözik azt, amit én mondtam. Az ellenzéki összefogás 2022 áprilisában csúfos kudarcot szenvedett, azóta nem beszélhetünk ellenzéki összefogásról. Nem léptünk ki, de a teljesen céltalan egyeztetésekre nem megyünk el. Nem szeretnénk asszisztálni ahhoz, hogy valós támogatottság nélküli pártok utolsó esélyként fontoskodhassanak, és esetleg egy-két emberüknek tárgyalásos úton biztosítsanak valamilyen pozíciót. Mi a NER leváltásával szeretnénk foglalkozni, ehhez az önkormányzati választásokon helyben hiteles lokálpatriótákra van szükség.

A pártelnök hangsúlyozta, a sikerhez együttműködés kell, amit többféle úton lehet realizálni. Az egyik opció, hogy pártelnöki egyeztetések után Budapestről megmondják, kit akarnak jelölni, és cserealapon kit támogatnak ezért, „ez nem a jó irány, nem lehet elefántcsonttornyokban ülve eldönteni, hogy helyben ki a hiteles jelölt, katasztrofális megoldások születhetnek”.

Ezzel szemben a Jobbik olyan együttműködést szeretne, hogy a helyben támogatottsággal, hitelességgel rendelkező lokálpatrióták mögött sorakozzanak fel a pártok. Gyöngyösi Márton példaként Miskolcot hozta, ahol Veres Pál polgármester „bizonyított az elmúlt években, jó tapasztalataink vannak a vele való együttműködésben. Remélem, ezt a többi párt is felismeri és senki nem akar hazardírozni.” Hasonló példa lehet Botka László Szegeden.

Az előválasztásra vonatkozó kérdésünkre az ellenzéki politikus kifejtette, ahol nem egyértelmű a helyzet, több kompetens jelölt is felsorakozik, és nem sikerül megállapodniuk helyben, ott érdemes megfontolni, hogy egészséges verseny útján dőljön el az induló személye.

Vannak észrevételei Karácsony Gergely munkájáról

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Jobbik-Konzervatívok támogatja-e Karácsony Gergely további főpolgármesteri ambícióit.

Konkrétumról egyelőre nem tudok beszámolni, de vannak észrevételeim az elmúlt négy évvel kapcsolatban. Ismert, hogy a Jobbik-Konzervatívoknak mekkora súlya van a fővárosban, de annyi engedtessék meg, hogy hangot adjak a hiányérzetemnek. Budapesten nem sikerült komoly ellenzéki bástyát építeni a rendszerrel szemben

– vélekedett Gyöngyösi Márton.

A pártelnök úgy érzékelte, inkább a sodródás jellemezte a fővárost, az ellenzéknek gyenge az érdekképviseleti szerepe, „sokkal karakánabb városvezetést is el tudnék képzelni, mint amit az elmúlt négy évben láttam. Ha rendszert szeretnénk váltani, akkor fontos, hogy Budapest ellenzéki bástyává váljon.”

(Borítókép: Gyöngyösi Márton 2022. július 4-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)