Ujhelyi István odaszúrt a kormánynak: a Fidesz saját magát lövi lábon a csatatéren

2023.06.20. 20:25
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő hétfőn a YouTube-csatornáján adott hangot annak, hogy az Erasmus-program befagyott finanszírozása miatt veszélyben van a magyar diákok, tanárok és kutatók európai uniós támogatása.

Az EP-képviselő felidézte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter év eleji kijelentését, amely szerint „öt perc alatt csatát nyertünk Brüsszelben”. A területfejlesztési miniszter ezt azután mondta, hogy tárgyalt az Európai Bizottság illetékeseivel az Erasmus+ és a Horizont Európa programok befagyasztott finanszírozásáról.

Ujhelyi István úgy véli, az igazság az, hogy

a Fidesz-kormány nemhogy csatát nem nyert ebben az ügyben, de mintha direkt saját magát akarná többszörösen is lábon lőni a csatatéren.

„Csakhogy ott van a mi bokánk is” – fogalmazott. 

Amint arról az Index is beszámolt, januárban derült ki, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

„Kösz, Viktor!”

Ujhelyi István elmondása szerint az Erasmus+ program az Európai Unió egyik legsikeresebb programja, amely mostanáig több 10 millió európai hallgató mobilitását segítette elő: ebből az ösztöndíjprogramból finanszírozzák, hogy európai egyetemisták és tanárok bizonyos időt egy másik külföldi iskolában töltsenek csereprogrammal. Közölte azt is, hogy az elmúlt időszakban átlagosan csaknem évi 10 ezer magyar diák vett részt a programban.

A Horizont pedig az unió aktuális, hétéves költségvetésének egy mintegy 95 és fél milliárd eurós programja. Ebből kutatói ösztöndíjakat, doktori képzéseket, innováció projekteket lehet finanszírozni európai egyetemek és kutatói hálózatok együttműködésében – fejtette ki.

Ebben a ciklusban Magyarországnak nagyjából 840 milliárd forint jutna. Közel 10 ezer magyar fiatal maradhat le a külföldön tanulás lehetőségéről, és több ezer kutatói projekt veszhet oda a Fidesz-kormány kapzsi maffiamódszerei miatt. Ez is kizárólag a minden lehetőség és felelősség birtokában lévő Fidesz-kormány műve. Kösz, Viktor!

– mondta a videóban Ujhelyi István, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság a következőket kifogásolja az alapítványokba legtöbbször erőszakosan kiszervezett egyetemi működésben:

  • Kifogásolják, hogy aktív minisztereket, fideszes politikusokat ültettek a közalapítványok kuratóriumába.
  • Kifogásolják, hogy nem kötött ideig, hanem élethosszig kuratóriumi tagok maradhatnak ezek a fideszes politikusok.
  • Kifogásolják, hogy nincs elég időtáv a kuratóriumi tagság elvállalása és a korábbi aktív politikai tisztségről való lemondás között. 

A képviselő szerint a magyar kormány eleinte igyekezett „jófiúnak” mutatkozni, és a miniszterek hamar le is mondtak a kuratóriumi tagságukról, hogy elkerüljék a látszólagos összeférhetetlenséget. „Tény ugyanakkor, hogy a Fidesz egyáltalán nem igyekszik teljesíteni a feltételeket. Sőt, kicsinyes érdekeik mentén, mintha szabotálnák is a mielőbbi megegyezést” – vélekedett.

Vészesen fogy az idő

Ujhelyi István hozzátette, az unió ugyanis azt kérte, hogy ne élethosszig tartó kinevezettek legyenek a kuratóriumokban, hanem maximum kétszer 4 évre választhassák meg őket. A Fidesz egyelőre kétszer 6 évet szeretne adni nekik. Emellett az Európai Bizottság legalább 2 év szünetet akar, még mielőtt valaki kormányzati pozícióból átül egy kuratóriumiba. A kormány jelenleg ragaszkodik ahhoz, hogy ez maximum egy év legyen.

„Pitik. Az idő viszont vészesen fogy” – mondta.

Jelen állás szerint július 18-án, vagyis néhány hét múlva végleges döntések születnek a szeptemberben induló új Erasmus ösztöndíjakról. „Ha addig nincs megállapodás, akkor kifutottunk az időből. Csak és kizárólag a Fidesz-kormány makacsságán vagy józan belátásán múlik, hogy a diákok és a kutatók ösztöndíjprogramjai folytatódhatnak-e Magyarországon” – zárta sorait a politikus.

Ujhelyi István YouTube-videójával kapcsolatban keressük Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, amint válaszol, frissítjük cikkünket.