Népszava: A főigazgató lemondása előtt az összeomlás szélén áll a Péterfy utcai kórház

2023.06.26. 14:21 Módosítva: 2023.06.26. 17:42
Az összeomlás szélére került a Péterfy utcai kórház, miután lemondott a főigazgatója. Az intézményben olyan állapotok uralkodnak, amely még a betegellátást is veszélyezteti.

Mint megírtuk, vasárnap derült ki, hogy lemondott a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, aki csaknem négy hónapig vezette az intézményt. Tóth László saját kérésére távozik posztjáról.

A Népszava úgy tudja, hogy a főigazgató lemondása előtt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) a hétvégén is dolgozott a vezetési válság megoldásán. Mint írták, szombaton és vasárnap több mint 30 főorvost hallgattak meg az intézményben kialakult és a betegellátást veszélyeztető körülményekről.

Kiderült, hogy hiába jelezték a műtőblokk hibáit a főigazgatónak, nem történt semmi, és egy másik emeleten lévő tartalék műtő felújítását is leállították. Majd múlt héten az intézményben fel kell függeszteni az urológiai és sebészeti műtéteket, így a Péterfy utcai kórházban gyakorlatilag már csak a szemészeti és az orr-fül-gégészeti műtétes beavatkozásokat, valamint a császármetszéseket végezték el.

A lap beszámolója szerint a műtőblokk több helyiségében nem működött a klíma, ami miatt a betegeket 38 fokban kellett volna operálni. A szakdolgozók ezt nem vállalták, mondván, ilyen hőségben nemcsak az operációt végzők koncentrációs képessége romlik, hanem a szövődmények, a sebfertőzés kockázata is nő.

Tóth László a Belügyminisztérium helyettes-államtitkári posztjáról érkezett a Péterfy utcai kórházba, ahol Sásdi Antal nyugdíjba vonulása után, március elsejétől vette át az intézmény vezetését. Az új vezetőnek állítólag már március 10-én sikerült úgy fogalmaznia egy értekezleten, hogy „az orvosok fehérgalléros-bűnözők.”

A fenti információkkal kapcsolatban megkerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot, cikkünk megjelenését követően a következő választ adták: 

Az említett műtők működését könnyen elhárítható, átmeneti műszaki zavarok okozták, ezek elhárítása megtörtént, így a betegellátást semmi nem akadályozza, a betegek átirányítására nincs szükség.