Karácsony Gergely elodázhatja a Budapest Jazz Club bezárását

2023.06.29. 07:34
Átmenetileg megúszhatja a végleges bezárást a Budapest Jazz Club (BJC). Miután a klub vezetése bejelentette a nyilvánosságnak, hogy a bérleti díjak és a halmozódó tartozások miatt lakat került az épületre, Karácsony Gergely főpolgármester tízmillió forintos azonnali támogatást indítványozott a BJC számára.

A fővárossal közszolgálati szerződésben álló Budapest Jazz Club hétfőn írta ki Facebook-oldalára, hogy a folyamatosan növekvő bérleti díjak miatt egye nagyobb tartozást halmoztak fel. Ez végső soron ahhoz vezetett, hogy vagyonkezelőjük kizárta a tulajdonosokat a klubnak otthont adó ingatlanból. A bejegyzésben azt is megemlítették, hogy

tavaly október óta kérték Budapest Önkormányzatának segítségét, de az együttérzésen kívül konkrét segítséget nem kaptak.

Szerdán – két nappal a bezárásról szóló poszt megjelenése után – Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés tízmillió forint azonnali támogatást szavazott meg a BJC számára, továbbá a klub „az idei évben ingyen használhatja a fővárosi tulajdonban lévő székhelyét”. Karácsony nem mulasztotta el megemlíteni, hogy mindez az ő javaslatára történt.

A főpolgármester azt is megjegyezte, „felháborítónak” tartja a klub vezetésének részéről, hogy azt a hamis látszatot keltette, miszerint pénzügyi problémáit a főváros okozta.

Karácsony Gergely a valódi problémát – aminek a klub bezárása is köszönhető – abban látja, hogy a kormány sok más előadó-művészeti helyhez hasonlóan nem nyújtott semmilyen támogatást a BJC-nek sem.

A klub Karácsony Gergely szerint most újra kinyithat.

Mi megléptük, amit lehetett, most a kormányon a sor

– zárta bejegyzését a főpolgármester.