Másodszor lesz személyi változás Orbán Viktor alapcsapatában

D MTI20221019003
2023.06.29. 06:01
Varga Judit igazságügyi miniszter július 31-i határidővel lemond tárcavezetői tisztségéről. A politikus az Európai Parlamentbe készül, ami az aktuális ciklus második kormányátalakítását is magával hozza.

A Fidesz–KDNP a 2022. április 3-i választásokon újra kétharmados parlamenti felhatalmazást kapott, az ötödik Orbán-kormány minisztériumainak és a tárcák vezetőinek névsorát 2022. május 13-án hozták nyilvánosságra. Félkövérrel szedtük azoknak a politikusoknak a nevét, akik a 2018–2022 közötti ciklusban nem töltöttek be miniszteri pozíciót:

  • Semjén Zsolt – általános miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter
  • Nagy István – agrárminiszter
  • Pintér Sándor – belügyminiszter
  • Lázár János – építési és beruházási miniszter
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszter
  • Varga Judit – igazságügyi miniszter
  • Csák János – kulturális és innovációs miniszter
  • Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter
  • Rogán Antal – a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője
  • Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Varga Mihály – pénzügyminiszter
  • Palkovics László – technológiai és ipari miniszter
  • Nagy Márton – gazdaságfejlesztési miniszter
  • Navracsics Tibor – területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

Közülük Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Csák János, valamint Nagy Márton abszolút újonc volt miniszterként, míg Lázár János és Navracsics Tibor betöltött már ilyen tisztséget.

A negyedik Orbán-kormányhoz képest nem kapott helyet a kabinetben Süli János, aki a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt, valamint Mager Andrea, aki a nemzeti vagyon kezeléséért felelt. Váltás történt a Honvédelmi Minisztérium élén, Benkő Tibor helyére Szalay-Bobrovniczky Kristóf érkezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát szétbontották, és addigi vezetője, Kásler Miklós neve sem szerepelt az új névsorban.

Egyszer már át kellett alakítani a kormányt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022 novemberében jelentette be, hogy lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A tárcavezető lemondása után megszűnt a minisztérium is, majd Lantos Csaba vezetésével megkezdte működését az Energiaügyi Minisztérium. 

Gulyás Gergely a novemberi sajtótájékoztatón kifejtette, strukturális változtatást hajtanak végre a kormányban, önálló energetikai minisztérium alakul, feladata az energiapolitika egységes irányítása lesz. Palkovics László lemondását elfogadta Orbán Viktor, a távozó tárcavezető azzal indokolt, hogy egységes portfólióként tekint a tárcára, az önálló minisztérium megalakulását követően nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését. Arról, hogy Palkovics László portfóliójának darabjai hová kerültek, itt írtunk részletesen.

Az akkori struktúraváltozás további lépéseket is tartalmazott: a kormányalakításkor Nagy Márton még önálló tárca nélkül felelt miniszteri pozícióban a gazdaságfejlesztésért, ezután viszont létrehozták a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot. Ezzel a korábbi 11 helyett 12 minisztérium működik januártól.

A Technológiai és Ipari Minisztérium feladatkörei közül a közlekedés Lázár János portfóliójába került, az általa vezetett Építési és Beruházási Minisztériumot átnevezték Építési és Közlekedési Minisztériumra.

Varga Judit az Európai Parlamentbe tart

A Magyar Nemzet értesülései szerint a 2024-es EP-választáson Varga Judit igazságügyi miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP listáját.

A lap másnap interjút közölt a politikussal, aki bejelentette:

A 2024-es EP-választásnak most nagyon nagy a tétje: konzervatív fordulatot kell elérni az európai intézményekben, és ebben szeretnék aktív szerepet vállalni. Ez a feladat viszont, ahogyan miniszteri teendőim is, egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével. Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre száz százalékban tud koncentrálni.

Varga Judit a listavezetői pozícióról megjegyezte: „Az alaphírt nem szeretném megerősíteni, hiszen a konkrét listához a Fidesz elnökségének döntése szükséges. Az viszont igaz, hogy az Európai Parlamentben képzelem el a jövőmet.”

Megvan az utód

Orbán Viktor miniszterelnök tudomásul vette Varga Judit igazságügyi miniszter lemondási szándékát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán. A kormányfő az igazságügyi miniszteri tisztségre Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát jelöli.

A kabinet honlapján elérhető életrajza szerint Tuzson Bence 1972. január 31-én született Budapesten. 1992-ben Ausztriában, 1993-ban Amerikában folytatott tanulmányokat. Felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (1994, történelem–magyar szak) valamint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán végezte (1999), majd 2003-ban jogi szakvizsgát tett.

1997-ben ACYPL-tanulmányúton vett részt az Egyesült Államokban, ahol az államszervezetet és az önkormányzati rendszert tanulmányozta. Houston város tiszteletbeli polgára és jószolgálati nagykövete lett. A Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda alapító tagja, amelyben 2003-tól 2014-ig volt aktív.

Politikai pályáját 1989-ben kezdte az MDF I. és XII. kerületi szervezetének tagjaként, választmányi és elnökségi tisztséget is betöltött. 1996-tól az MDNP tagja, I. és XII. kerületi alelnöke, a Fidelitas tagja. 1998-tól 2006-ig a XII. kerületi Önkormányzat fideszes képviselőjeként tevékenykedett. 2013-tól a Fidesz Pest Megye 5. választókerületének elnöke, 2014-től a térség országgyűlési képviselője.

2014-től a Fidesz-frakció szóvivőjének jelölték, egy évvel később a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkárává nevezték ki. 2018-től a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, 2020. január 3-tól pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára.

Tuzson Bence – vagyonnyilatkozata alapján díjazás nélkül  betölti a Magyar Műugró Szakszövetség elnöki pozícióját is. A leendő igazságügyi miniszter az egyik legaktívabb magyar politikus TikTokon, rendszeresen közzétesz ismeretterjesztő videókat, közel 90 ezren követik. Tárgyalási szintű angol- és németnyelv-tudással rendelkezik. Házas, öt gyermek édesapja.

(Borítókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)