Az ügyészség elutasította Tompos Márton feljelentését

2023.06.29. 16:22
A momentumos országgyűlési képviselő rendőrségi túlkapás miatt tett feljelentést, amikor feszültté vált a Karmelitánál tüntető diákok, tanárok, politikusok és rendőrök viszonya. Tompos Márton szerint a tüntetések alkalmával szintet lépett a rendőrség, amikor diákokat és tanárokat fújtak arcon.

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője még májusban jelentette be, hogy rendőri túlkapás miatt feljelentést tesz. A politikus a feljelentést megelőzően arról beszélt, hogy nem érdekli, indul-e eljárás ellene a Karmelita kolostornál történt tüntetésen történtek miatt, miközben az ügyészség nyomozást indított az ügyben. 

Bárándy Gergely segítségével megteszem a feljelentést a rendőri túlkapás miatt. Ha neked is szükséged van jogi segítségre a szerdai események után, keress meg minket

– írta bejegyzésében Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője. A politikust a Karmelita kolostornál tartott demonstráció alkalmával rendőri őrizetbe vették. Tomposnak egy rendőrtiszt azt mondta, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, tiltott gyűlésen való részvétel miatt veszik őrizetbe.

Elutasította az ügyészség Tompos feljelentését

A momentumos politikus közösségi oldalán közölte, hogy az ügyészség elutasította a rendőri túlkapás miatti feljelentését. 

Május 3-án a rendőrállam szintet lépett: diákokat és tanárokat fújtak arcon könnygázzal és gumibottal verette őket a hatalom. Miután erővel berántottak a rendőrsorfal mögé és összekötözték a kezemet, egyik rendőr sem tudta megmondani, hogy miért csinálták. Hiába mondtam, hogy országgyűlési képviselő vagyok mentelmi joggal, ezek után sem sikerült megnevezni a bűncselekményt, amit szerintük elkövettem. Azon az estén több diákkal együtt engem is bevittek a Gyorskocsi utcába

– írja közösségi oldalán Tompos Márton, aki úgy látja, hogy rendőri túlkapások sorozatát tapasztalta meg a diákokkal egyetemben.

 A válasz megérkezett az ügyészségtől: gyakorlatilag azt írják szépen körbe több oldalon keresztül, hogy ellenzéki képviselőként nem ér semmit a mentelmi jogod egy tüntetésen. Nem adjuk fel, mert az igazság a mi oldalunkon áll! A tegnapi napon panasszal éltem az ügyészség határozatával szemben

 – tette hozzá Tompos Márton.

Az ügyészség nyomoz

A 2023. május 3-án, este, a Karmelita kolostor előtti tüntetésen történt, rendőrök elleni támadással kapcsolatban a nyomozó ügyészség nyomozást rendelt el, és megkezdte a tényállás teljes körű felderítését – közölte az ügyészség.

Az ügyészség az ügyről az eljárás érdekeire figyelemmel további tájékoztatást nem adott.