A leendő igazságügyi miniszter elárulta, miben fog különbözni Varga Judittól

D  AS20220609023
2023.06.29. 13:47
Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszter arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától.

Varga Judit az Európai Parlamentbe készül, ezért július 31-i határidővel lemond az igazságügyi miniszteri pozíciójáról. A politikus az uniós jogállamisági vitákban rendszeresen képviseli a magyar kormány álláspontját. Emellett az igazságügyi tárca struktúrájában Bóka János államtitkárként felel az európai uniós ügyekért.

Navracsics Tibor a területfejlesztés mellett az uniós források hazahozatalával is foglalkozik a kormányban. Varga Judit lapunknak adott interjújában a munkamegosztásra vonatkozó kérdésünkre elárulta: 

„Az uniós tagság sok ember fejében összefonódik az uniós pénzekkel és a területfejlesztéssel. Leegyszerűsítve: minden, ami uniós pénz, az Navracsics Tibor, minden más – a politikák koordinálása, a jogszabályok harmonizálása, jogi viták folytatása, uniós szakmai kérdések – az hozzánk tartozik. A kapcsolat ott van, hogy a kondicionalitási eljárás uniós pénzeket érint, de mégiscsak jogállami kérdés, tagállami intézményrendszerrel, igazságszolgáltatással és korrupcióellenes kerettel. A sikerünk vagy a kudarcunk ebben összekapcsolódik Tiborral”.

A leendő miniszter passzolja az uniós ügyeket

Tuzson Bence, az igazságügyi miniszteri poszt várományosa arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától. A politikus az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, az a kérése, hogy 

egy tiszta, hagyományos Igazságügyi Minisztérium jöjjön létre, és az európai uniós ügyek a kormányzati struktúrán belül máshova kerüljenek.

A minisztérium fókuszába egyrészt Magyarország jogi szuverenitásának védelme kerül majd, mert álláspontja szerint az utóbbi időszakban szuverenitásunk „támadás alatt állt”.

Különösen fontosnak nevezte, hogy az Európai Unión belül a nemzeti hatáskörbe tartozó területek megmaradjanak, és ne „egy európai birodalomban gondolkozzunk”, hanem továbbra is „azonos jogokkal rendelkező nemzetállamok egységes szövetségéről beszéljünk”.

Tuzson Bence a másik fontos témaként az ítélkezési gyakorlat áttekintését nevezte meg, világossá téve, hogy a jogszolgáltatásnak mindig az emberek a szempontjait kell a legfontosabbnak tartania, „fontos, hogy a bíróság függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki”.

A politikus miniszterként szeretne erről a bírósági rendszer képviselőivel egyeztetést folytatni és ennek megfelelően, ha szükséges, jogalkotási eszközökkel is beavatkozni.

(Borítókép: Tuzson Bence. Fotó: Kovács Tamás / MTI)