Új front nyílhat a kormány–főváros vitában, veszélyben a közösségi közlekedés?

2023.06.30. 17:00
Egy fideszes módosító javaslat után Karácsony Gergely főpolgármester kilátásba helyezte az agglomerációs közösségi közlekedés finanszírozási támogatásának felfüggesztését.

Karácsony Gergely szerint a kormány „Budapest-ellenes sarcpolitikája” szintet lépett:

Most már a fővárosi közösségi közlekedés normatív támogatását is meg akarják szüntetni. Aljas és kicsinyes válasz ez arra a perre, amelyet a Pénzügyminisztérium ellen indítottunk a törvénytelen szolidaritási adó miatt. Az eddigi megállapodásunk alapján eddig havonta 548 millió forinttal járultunk hozzá az agglomerációs közösségi közlekedés finanszírozásához, ha azonban a kormány elveszi Budapest állami támogatását, ezt fel kell függesztenünk. Nem azért, mert nem szeretnénk támogatni a környéken élők mobilitását, hanem mert nem fogjuk tudni.

A főpolgármester áprilisban jelentette be, törvénytelennek tartják, hogy a főváros kevesebb működési támogatást kap az államtól, mint amennyit szolidaritási adóként befizetnek, ezért pert indítanak. Valamint a hozzájárulásnak azt a részét, amit vitatnak, nem tudják és nem is akarják befizetni.

Miről szól a módosító javaslat?

„Elveheti Budapest állami támogatását az Orbán-kormány egy fideszes módosító szerint, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót” – ezzel a címmel adott ki közleményt péntek délelőtt Gy. Németh Erzsébet.

A DK országgyűlési képviselője a javaslatról kifejtette:

A költségvetést megalapozó törvényhez benyújtott fideszes módosító javaslat szerint meg lehetne fosztani az önkormányzatokat az állami támogatástól, ha tartoznak az államkincstárnak. Tehát ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is.

A Demokratikus Koalíció úgy látja „Orbán Viktor folytatja bosszúhadjáratát Budapest ellen azzal, hogy a többek között a budapestiek adójából befizetett állami támogatással zsarolja az ellenzéki vezetésű fővárost. Az elmúlt években az Orbán-kormány pénzügyileg kivéreztette Budapestet, most pedig a többszörösére emelt szolidaritási adóval akarják végképp tönkre tenni. Ám a főváros vezetése a Demokratikus Koalícióval egyetértésben ezt nem hajlandó megengedni, ezért a szolidaritási adó jelentős csökkentését szorgalmazza”.

A fenti kijelentésekkel és a támogatás esetleges felfüggesztésével kapcsolatban kerestük az Építési és Közlekedésügyi Minisztériumot. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.