Politológus: Nem túl életszerű, hogy Tuzson Bence feltételt szabott Orbán Viktornak

GettyImages-1389259549 (1)
2023.07.03. 13:54
Varga Juditot hamarosan Tuzson Bence váltja az igazságügyi tárca élén. Vasali Zoltán politikai elemző szerint Varga új feladatai is egész embert kívánnak, miközben még nem látszik az új igazságügyi miniszter politikai és szakmai karaktere.

„Ha bebizonyosodik, tehát a bíróság is alátámasztja, hogy Völner Pál korrupciós ügybe keveredett, annak politikai következményei kell hogy legyenek. Varga Judit politikai értelemben egy időre hullává válik, pedig a Fideszben van az a kategória, amiben mindenki sérthetetlennek tűnik” – mondta Vasali Zoltán politológus a Szabad Európának. Vasali szerint a jogállamisági eljárás és az uniós források zárolása miatt a kormánynak is fontos, hogy a korrupciós ügyeket feltárják. 

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Varga Judit lemondott az igazságügyi miniszteri posztról, és várhatóan a Fidesz európai parlamenti listavezetője lesz. Varga helyére Orbán Viktor Tuzson Bencét kérte fel az igazságügyi tárca élére. 

Vasali elemzésében emlékeztetett, hogy Deutsch Tamás szerint még nem döntötték el, hogy ki lesz a Fidesz listavezetője a 2024-es európai parlamenti választásokon, miközben a Fideszben minden előre megtervezett. Vasali szerint Varga utódjának, Tuzson Bencének egyelőre nem látszik a politikai karaktere és a szakmai koncepciója. Az elemző úgy véli, hogy ez csak a szakbizottsági meghallgatása alkalmával fog kiderülni

A Fidesz egy zárt rendszer, ezért minden jelentős változás meglepetés, de ez a döntés érthető, mert az EP-kampány egy teljes embert kívánó feladat

– mondta a kormányátalakításról Vasali Zoltán. Az elemző szerint Tuzson Bence eddig a kormányban egy beszélő fejnek számított, aki Hollik Istvánhoz hasonlóan közvetíti a Fidesz üzenetét. Tuzson Bence úgy vállalta el az igazságügyi tárca vezetését, hogy  feltételt szabott a kormányfőnek. Tuzson azt kérte Orbántól, hogy az uniós ügyek kerüljenek el a minisztériumtól, jelenleg külön államtitkárság felel ezért a tárcán belül.

Orbán Viktornak ki szabhat feltételeket? Nem túl életszerű, hogy Tuzson Bence feltételt szabott Orbán Viktornak

– mondta Vasali Zoltán. Az elemző nem zárja ki, hogy hamarosan önálló minisztériumot hoznak létre az uniós ügyek számára, miközben Magyarországnak el kell kezdenie felkészülni az unió soros elnöki tisztjének betöltésére. 

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Kummer János / Getty Images)