Naponta egy-két bűnözőt buktat le saját DNS-profilja

3K1A9187
2023.07.07. 16:59
Nincs tökéletes bűncselekmény, a legprofibb bűnözők is hagynak maguk után nyomot. A budapesti Nemzeti Szakértői és Kutató Központban mintegy 220–230 ezer DNS-profilt tárolnak, amelyeket különböző bűncselekmények során gyűjtöttek össze a nyomozók. A fehér köpenyes biológusok munkája mára nélkülözhetetlen a rendőrség számára. Ellátogattunk a DNS-profil-nyilvántartóba.

„A pécsi Bándy Kata-gyilkosság volt az első olyan eset, ahol DNS-minta alapján találták meg az elkövetőt 2012-ben. Péntek József nevét a DNS-profil-nyilvántartás dobta ki” – nyilatkozta az Indexnek Kovács Lajos egykori sztárnyomozó.

Több mint 10 évvel a Bándy-gyilkosság után a DNS-profil-nyilvántartásnak köszönhetően átlagosan napi egy-két hazai büntetőügy oldódhat meg azáltal, hogy a nyomozók be tudják azonosítani a lehetséges elkövetőket.

DNS-profil akár egy tapintási nyomból is

Szerintem nincs tökéletes bűntény. Ha idén egy bűncselekmény mesterinek is tűnik, jövőre már annyit fejlődik a technika, hogy találunk olyan pontokat, amelyek megoldást hozhatnak egy-egy bűnügyben

– mondta el az Indexnek Kormos Zoltán. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) DNS Nyilvántartó Osztálya vezetőjének tapasztalata szerint amikor régi mintákhoz kell újra hozzányúlniuk, a mai technológiával pontosabb és jobb eredményeket kapnak, mint mondjuk öt évvel ezelőtt.

Egy bűncselekmény helyszínén a nyomozók gyakorlatilag bármiből tudnak dolgozni: egy hajszálból, testnedvből vagy egy tapintási nyomból is.

Kevesen tudják, de az ember folyamatosan hámlik. Gyakorlatilag minden sejtben – amit hátrahagyunk – megvan a DNS-profilunk. Ha ezt sikerül tiszta formában visszanyerni, akkor az már egy jó vizsgálati alap

– magyarázta az igazságügyi genetikus szakértő. Szerinte egy profi, jól felkészült bűnöző csupán annyit tud elérni, hogy minimális mennyiségű nyomot hagyjon maga után. Szerencsére nem lehet kizárni, hogy a sapkája alól egy bőrfoszlány vagy beszéd közben egy nyálcsepp ne távozzon. A rendőrségi helyszínelők ezeket a nyomokat keresik: ők biztosítják azokat a vizsgálati mintákat vagy komplett bűnjeleket, illetve tárgyakat, amelyekből az NSZKK szakemberei dolgozni tudnak.

Családtagok is kereshetik rokonukat

A bűnügyi DNS-profil-nyilvántartásban körülbelül 170 ezer személy szerepel. Ugyanakkor 220230 ezer DNS-profilt tárolnak a nyilvántartásban, mert vannak olyan személyek, akitől többször is vettek már mintát. Az adatbázis szinte percről percre változik. Egyrészt folyamatosan kapják a laboratóriumtól a személyi minták DNS-profiljait, amelyeket nyilvántartásba is kell venniük. Másrészt rendszeresen kapnak listákat a bűnügyi nyilvántartástól, hogy mely személyek DNS-profilját kell törölniük, mert megszűnt ellenük az eljárás vagy letöltötték a büntetésüket.

Minden nap van egy-két találatunk

– magyarázta Kormos Zoltán. „A felkészült – leginkább biológusokból álló – csapat munkájának eredménye, hogy naponta egy-két hazai büntetőügy megoldódik, mert a nyilvántartás DNS-profilok egyezését mutatja ki a nyomozók által beküldött mintákkal történt összehasonlítás eredményeként”

Az NSZKK munkatársainak vannak olyan „találatai” is, amelyek hosszú évekkel vagy évtizedekkel korábban elkövetett bűncselekményekhez adnak megoldókulcsot.

Sőt, 2023-tól a körözési törvény technikai lehetőséget biztosít, hogy családtagok DNS-mintán keresztül a bűnügyitől elkülönített nyilvántartásban kereshessék eltűnt hozzátartozóikat, természetesen kizárólag hatósági kezdeményezés alapján. „El sem tudjuk képzelni, hogy Európában milyen sok embert keresnek!” - mondta Kormos Zoltán.

Titkos csatornán érkező DNS-profilok 

Mivel a bűnözés nem ismer sem megye-, sem országhatárt, a nyomozók számára kulcsfontosságú, hogy keresni tudjanak más országok genetikai nyilvántartásaiban is. Ez további ügyek felderítését teszi lehetővé.

Ma már az Európai Unió összes tagállama és az Egyesült Királyság belügyi szervei együttműködnek és titkosított csatornán információkat osztanak meg egymással.

„Tisztán kell játszani! A szakmaiság mellett hihetetlen energiákat fordítunk a jogszerűségre is” – mondta Kormos Zoltán. „Elképzelhetetlen, hogy valakit ártatlanul ítéljenek el, mert mi pontatlanul végeztük a munkánkat.” Szerinte az NSZKK mindig is nyitott volt a fejlődés és az új lehetőségek iránt.

(Borítókép: Kormos Zoltán a DNS-laborban. Fotó: Karip Tímea / Index)