Illegális akkumulátorhulladék-tárolót fedeztek fel Ikladon

2023.07.07. 13:31
Hatalmas mennyiségű akkumulátorcellát tárolnak egy elhagyott ikladi ipartelepen, ahol egyébként csak műanyag-, gumi- és textilhulladék lenne tárolható. A telep csarnokaiban selejtes akkukat tartalmazó hordók és fekete porral borított, koreai feliratú zsákok vannak felhalmozva. Az épületek környezetében erős vegyszerszag érezhető – erről a helyszínt felkeresve magunk is meggyőződhettünk. Kedden a telepre a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság is kivonult, az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek.

Egy becsődölt, valamikor gumiabroncsok feldolgozását végző cég telephelyén a mai napig ellenőrizetlenül nagy mennyiségű darált gumit és egyéb hulladékot tárolnak. A telepen lévő raktárépületek környezetében átható vegyszerszag érezhető; az Átlátszóhoz eljutott fotók szerint az épületekben akkumulátorgyártásból származó hulladék van felhalmozva.

A község határában lévő ipartelepen több üzem is működik, a terület egy része viszont elhagyatott, a kiürült, romos csarnokok és a köztük lévő hulladékhalmok apokaliptikus látványt nyújtanak − írja a lap. 

A telephelyen – melyet senki nem őriz, és a terület sincs bekerítve – a szabadban, a földre ömlesztve, valamint nagy zsákokban rengeteg darált gumi látható, de számos egyéb hulladékot is felhalmoztak a területen. A romos épületek mellett négy jó állapotú raktárcsarnok is áll.

A helyszíni tudósítás tanúsága szerint négy raktárcsarnok környezetében furcsa, maró vegyszerszag érezhető.

A csarnokok ablakai belülről be vannak deszkázva, egyik-másik azonban kitört, néhány ablak pedig bukóra van állítva. Ezeken a helyeken a legerősebb a vegyszerszag. Úgy tűnik, hogy ezekben a raktárakban nem gumiabroncsok feldolgozásából származó anyagok vannak.

A lap olvasói által készített fotókon az látható, hogy a csarnokok belsejében tárolt hordókban lítiumionos akkucellák vannak.

Nem a szabályos működésükről híresek a Magyarországon működő akkumulátorgyárak

Az akkumulátorhulladékot jelölő besorolási kód is fel van tüntetve néhány hordón, a magyar és koreai nyelvű feliratokból pedig arra lehet következtetni, hogy a selejtes akkuk a gödi Samsung-gyárból származhatnak. Az egyik hordón az SDI CELL olvasható (ez utalhat a Samsung SDI-ra), valamint a HAK 1606 kezdetű hulladékbesorolási kód látható. Ez a kód az „elemek és akkumulátorok” besorolást jelenti.

A fotók szerint a helyszínen a Lotte Chemical nevű dél-koreai, vegyi anyagokat gyártó cég fekete porral borított zsákjai is láthatók. A Lotte Chemical Corporation jelentős mennyiségben állít elő akkumulátorgyárak számára különböző alapanyagokat.

Július 5-én, szerdán az illegálisan tárolt hulladék vizsgálatához katasztrófavédelmi szakértők is érkeztek, egy állampolgár pedig az ügyben a rendőrségen feljelentést is tett.

A lap úgy fogalmaz, hogy a kormány mindent megtesz, hogy akkugyártó nagyhatalom legyen Magyarország. Arról azonban elfelejt beszélni, hogy közben rohamos tempóban szaporodnak az elektromos autókba szánt, selejtes akkukból épülő szeméthegyek. Idehaza az akkuhulladék-feldolgozók egyébként nem a szabályos működésükről híresek.

Az Átlátszó cikke szerint sorra bírságolja a cégeket a hatóság, amiknek meg se kottyan néhány millió kifizetése.