Több mint 13 millió forintnyi adományt gyűjtött a Kétfarkú Kutya Párt egyetlen nap alatt

2023.07.15. 06:50
Az Állami Számvevőszék 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP) tiltott pártfinanszírozás miat. A párt csütörtökön kezdett közösségi adománygyűjtésbe, amelyre már pénteken összejött több mint 13 millió forint.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt csütörtökön azt írta, hogy az Állami Számvevőszék 11,2 millió forintos bírsága miatt nem tudja tovább folytatni a működését.

A párt közösségi oldalán erősítette meg, hogy egyetlen nap alatt összejött a bírság kifizetéséhez szükséges összeg.

24 óra alatt 13 210 000 forintot dobtatok össze 1466-an, és lett 147 új oligarchánk, azaz rendszeres támogatónk is. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek!

– írták Facebook-bejegyzésükben.

Hozzátették, hogy továbbra sincsenek könnyű helyzetben, mivel az Állami Számvevőszék egy 180 milliós büntetést is „lóbál a fejük felett”, a 2024-es önkormányzati és EP-választás kampányára pedig nem kapnak állami támogatást.

Tiltott pártfinanszírozás

Ahogy az Index korábban beszámolt róla, két vizsgálatot folytatott Magyar Kétfarkú Kutya Párt ellen az Állami Számvevőszék, amelyből az egyiknek már megvan az eredménye.

Az egyik vizsgálat azért indult, mert a 2020–2021. évek működési és gazdasági ellenőrzésekor nem volt kellőképpen elkülönítve a párt és a pártalapítvány költése – emiatt 11,2 millió forint bírságot kapott a párt, amelynek a felét már le is vonta a Magyar Államkincstár – idézi fel a Kétfarkú Kutya Párt.

A másik vizsgálat a 2022-es országgyűlési választás kampányköltéseihez kötődik. Az Állami Számvevőszék úgy véli, hogy a közcélú kampányprojektekre költhető 200 millió forintért indított pályázat esetében nem volt egyértelmű a kampánycél. A Kétfarkú Kutya Párt azt írja, hogy erre a szerződésben nagyon ügyeltek.