„Több tiszteletet” követel a Fidesz a svéd NATO-csatlakozásért

2023.07.17. 17:50
Ha a kormánypárti frakción múlik, nem lesz rendkívüli ülés a svéd NATO-csatlakozásról. Az Országgyűlés külügyi frakciójának vezetője szerint sincs rá szükség, mert szeptemberben már dönthet a kérdésről a parlament.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt azt mondta, hogy szeptember közepén kerül az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdése. Orbán Viktor pedig arról beszélt, hogy „nem mi leszünk az utolsók, akik jóváhagyják Svédország csatlakozását”.

Németh Zsolt nem tartja szükségesnek, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze a svéd NATO-csatlakozás miatt. A bizottság vezetője elmondta, hogy a magyar diplomácia folyamatosan egyeztetett a kérdésről Törökországgal. Az atv.hu megkérdezte a Fidesz parlamenti frakcióját, hogy  mit gondolnak a kérdésről. A kormánypárti frakció megerősítette a külügyi bizottság vezetőinek szavait, ők sem tartják szükségesnek, hogy rendkívüli ülést tartsanak a kérdésről. 

Svédországnak előbb több tiszteletet kell tanúsítania Magyarország iránt

– reagált a Fidesz parlamenti frakciója.

Már csak technikai kérdés

Szijjártó Péter a csatlakozásról azt mondta, hogy a kormány álláspontja változatlan és világos: támogatják a svéd NATO-csatlakozást, ezért is terjesztették már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé.

Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása

– tette hozzá Szijjártó.