Nem kerüli el az eső a Magyar Nagydíjat a hétvégén

2023.07.21. 16:51
Pénteken napközben és este egyre nagyobb számban és egyre nagyobb területi lefedettséggel várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Szombaton a délutáni órákban egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, míg vasárnap napközben legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki a Dunántúlon.

Az ország déli felében mutatkozik legnagyobb esély heves zivatarok előfordulására. A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés, jégeső, intenzív csapadékhullás, helyenként felhőszakadás is előfordulhat, míg a heves zivatarokat akár károkozó szélroham és nagy méretű jég is kísérheti. 

Az éjszakai órákban kelet felé terjednek a zivatarok, majd hajnaltól csökken a számuk vagy megszűnnek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zivatarok miatt péntekre szinte az ország egész területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Másodfokú, narancssárga figyelmeztetést Vas, Zala, Somogy, Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegyére adtak ki. Harmadfokú, piros figyelmeztetés Tolna, Baranya, Bács-Kiskun vármegyében van érvényben.

időjárás211
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyében, míg magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyében figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat később közölte, hogy hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki Csongrád-Csanád és Békés vármegye területére. Mint írják, a két vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Ez vár ránk hétvégén

Szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki – kelet felé mozgó – zivatarok (esetleg zivatarrendszerek) a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel.

 A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-30 fok között várható.

A hétvége első napján zivatarok miatt két vármegye kivételével az egész országra elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki. Másodfokú figyelmeztetés Somogy és Baranya vármegyében van érvényben.

időjárás22
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap reggelre délen, délkeleten is megszűnik a csapadék, majd ott is napos időre számíthatunk kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Napközben legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki a Dunántúlon. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet hajnalban többnyire 12 és 17 fok között alakul, azonban a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb, vízpartok közelében, nagyobb városokban enyhébb idő valószínű. Délutánra 27 és 32 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Mint megírtuk, 2023. július 21–23. között, tehát most hétvégén rendezik a mogyoródi Hungaroringen a Formula–1-es Magyar Nagydíjat. A rendezvény miatt forgalmi változásokra kell készülni az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras