Érdemes résen lenni, így változik a közlekedés hétvégén a Magyar Nagydíj miatt

2023.07.17. 11:47
2023. július 21–23. között, tehát most hétvégén rendezik a mogyoródi Hungaroringen a Formula–1-es Magyar Nagydíjat. A rendezvény miatt forgalmi változásokra kell készülni az M3-as autópálya Budapest és Mogyoród közötti szakaszán.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy az M3 autópályán közlekedők a 19-es kilométernél lévő Hungaroring csomóponton át, valamint a 23-as jelzésű mogyoródi csomópont felől is meg tudják közelíteni a versenypályát.

A VIP-vendégek részére az M3-as autópálya fővárosból kifelé vezető oldalán, a 13-as és a 18-as kilométer között a leállósávon külön forgalmi sávot alakítanak ki – tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy Budapestről, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől az M31-es autópályán át is megközelíthető a Hungaroring: az M5-ös autópálya felől jövők az M0-s autóút 54-es számú csomópontjánál tudnak ráhajtani az M31-es autópályára, majd azon végig haladva, az M3-as autópálya mogyoródi, valamint a 19-es jelzésű csomóponton át érhetik el a versenypályát.

Az ideiglenes forgalmi rendet sárga színű tájékoztató, illetve az autópályák felett található változtatható jelzésképű táblák jelzik majd – írták. A verseny befejezését követően, a 19-es kilométerszelvénynél lévő csomóponton át, valamint a mogyoródi csomópontnál is rá lehet hajtani az M3 autópályára.

A közlemény szerint az M3-as autópálya Budapestről Gödöllő felé vezető szakaszán hosszabb menetidőre szombat és vasárnap délelőtt kell számítani. A Budapest felé vezető oldal forgalma várhatóan szombaton az időmérő edzés után, vasárnap pedig a verseny végeztével, 17 és 20 óra között jelentősen nő majd – figyelmeztetett az MKIF.

Azt javasolták, hogy a torlódások elkerülése érdekében érdemes Budapest felé az M31-es autópálya – M0-s autóút útvonalat választani.

A tapasztalatok szerint a verseny nagyon sok külföldi és magyar látogatót vonz, ami erősen leterheli a település és a környék forgalmát. A rendőrség ezért arra kéri a mogyoródi lakosokat, hogy csak akkor üljenek autóba, ha feltétlenül szükséges. A hatóság jelezte, hogy a Hungaroring környékén és az odavezető utakon péntek reggeltől hétfő reggelig megállási tilalom lesz érvényben.

A szabálytalanul parkoló járműveket a rendőrség elszállíttatja, azokat csak a szabálysértési bírság, illetve a szállítási költség kifizetése után kaphatják vissza a tulajdonosok

– tették hozzá.

A Magyar Nagydíj ideje alatt a következő főbb forgalmirend-változásokra számíthatnak az autósok:

  • A rendezvény ideje alatt Szilasligeten, a József Attila úton egészen a 3-as számú főútig kétirányú lesz a forgalom, azonban a délutáni órákban előfordulhat, hogy csak a versenypályától kifelé közlekedhetnek a járművek.
  • Mogyoródon, a Gödöllői úton és a Dózsa György úton – ahogy az adott közlekedési helyzet engedi – szintén kétirányú lesz a forgalom, viszont a Mázsa tértől a Dózsa György út irányába a délelőtti órákban csak a versenypálya felé, délután pedig onnan kifelé haladhatnak az autósok.
  • A Kerek-tó és a Hungaroring főbejárata közötti úton délelőtt egy irányba, csak a főbejárat felé, délután szintén egy irányba, a Kerek-tó felé lehet majd közlekedni.
  • A Hungaroring főbejárata és a Szilasligeti buszforduló között, a főbejárat felől (7-es és 6-os kapu felé) egy irányban haladhatnak az autósok, a versenyek végén megfordul a forgalmi rend – tudatták.
  • Tömegközlekedéssel a 8-as HÉV-vel lehet kijutni a versenypályához. A HÉV kerepesi megállójától ingyenes buszok szállítják az érdeklődőket a Hungaroring 3. számú kapujáig, ahonnan minden nézőtéri hely elérhető. A délutáni órákban az ingyenes buszok viszik a nézőket a gödöllői MÁV-, illetve HÉV-megállóba.